Ustavni sud osporio Pravilnik o isključivanju sa daljinskog grejanja

Postavljeno: 16.03.2021

Odluku kruševačke Toplane o načinu isključenja korisnika sa sistema centralnog grejanja, definisanu Pravilnikom donetim 2017. godine, Ustavni sud je osporio. Građani koji više ne žele da budu korisnici, umesto skupe i komplikovane procedure, kako je ranije bilo, sada je to mogu da urade mnogo jednostavnije i znatno jeftinije

Pretprošlu grejnu sezonu Kruševac će pamtiti po hladnim radijatorima. Građani su se te godine uglavnom grejali na struju, ali su pored znatno uvećanih računa za utrošenu električnu energiju, bili prinuđeni da plaćaju i račune koji su stizali iz Toplane, zanemarljivo umanjeni.

Iako su tada mnogi želelli da se isključe sa sistema centralnog grejanja , skoro niko to nije učinio, jer je procedura za raskid ugovora (koji zapravo nikada i nije potpisan sa korisnicima u stambenim zgradama), propisana “Pravilnikom o uslovima za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije”, bila izuzetno komplikovana i skupa.

Kako navode u Gradskoj Toplani, Pravilnik donet 2017. godine više ne važi, pa svi koji žele da se isključe sa sistema centralnog grejanja, bilo da su nezadovoljni pruženom uslugom ili iz nekih drugih razloga, to sada mogu učiniti mnogo jednostavnije i uz znatno manje troškove.

– Građani koji više ne žele da budu korisnici Toplane, mogu da podnesu zahtev u našoj službi komercijale, koja se nalazi na trećem spratu Doma sindikata. Umesto obaveza koje su ranije imali prilikom isključenja (da sami snose kompletne troškove isključenja, od radnika, preko materijala, građevinskih i ostalih dozvola, te idejnih projekata i elaborata za čiju se izradu moraju angažovati stručna lica), sada je dovoljan samo zahtev. Za one koji žive u zgradama novije izgradnje u kojima su ventili iznad vrata ili u podstanici, ukupan trošak isključenja je 5.790 dinara, dok za zgrade starije gradnje, gde je sam process isključenja komplikovaniji, to košta 11.000 dinara – kažu u kruševačkoj Toplani.

Napominju da se isključenje sa sistema grejanja ne može obaviti dok traje grejna sezona, odnosno, vrši se u periodu od 10. maja do kraja avgusta.

Obaveza definisana starim pravilnikom – da korisnici koji žive u stambenim zgradama i nakon isključenja sa sistema moraju da plaćaju određenu nadoknadu – trenutno ne važi. Naime, ovo se odnosilo na one stambene zgrade gde vertikalne tolovodne cevi prolaze kroz stanove i ne mogu ukloniti i gde se korisnicima samo skidaju radijatori.

– Dok se ne donese novi pravilnik, korisnici koji odluče da se isključe, neće plaćati ništa, a da li će tako i ostati, za sada se ne zna – kažu u Toplani.

Inače, u ovoj i prethodnoj sezoni bilo je samo nekoliko zahteva sa isključenje i uglavnom su se odnosili na one stanove gde trenutno niko ne živi.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top