Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike obišli Toplanu

Postavljeno: 29.06.2024

Povodom obeležavanja Vidovdana, prilikom posete predstavnika Vlade Republike Srbije, Gradsku toplanu posetili su doktor Veljko Kovačević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike i Maja Vukadinović, v.d. pomoćnika ministra rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Tema sastanka bila je mogućnost supstitucije uglja kao energenta obnovljivim izvorima energije i mogućnostima za implementaciju obnovljivih izvora energije u sistemu daljinskog grejanja ukoliko za to postoji opravdanost u smislu investicije i unapređenja sistema grejanja na teritoriji našeg grada.

Na sastanku je dogovreno da će se resorno ministarstvo aktivno uključiti u trajno rešavanje tehničkih problema gradske toplane u smislu sagledavanja svih gorućih problema koje kao javno preduzeće imamo.

Jedan od prvih koraka biće angažovanje projektantskih i konsultantskih kuća, koje će uzeti aktivno učešće u planiranju energetskog sistema grada Kruševca, a to konkretno podrazumeva najbolje moguće rešenje u smislu ekonomičnosti, održivosti i još boljeg kvaliteta grejanja. Na tome će se aktivno raditi u narednom periodu, a glavni cilj je da JKP „Gradska toplana“ Kruševac postane jedno rentabilno preduzeće uz pomoć tehnoloških inovacija, implementacije modernijeg sistema grejanja, koji su ujedno efikasniji, ekonomičniji i koji zahtevaju umnogome niža ulaganja u sistemu održavanja.

Takođe je bilo reči o uključivanju Ministrastva rudarstva i energetike u problem rešavanja višegodišnjeg dugovanja prema Elektroprivredi Srbije gde će se resorno ministarstvo aktivno uključiti i posredovati u rešavanju tog problema.

Govorilo se i o predstojećoj grejnoj sezoni i obezbeđivanju energenata, u kojoj će se naše preduzeće osloniti na postojeće kapacitete i sisteme, a shodno tome potpisani su ugovori za nove količine uglja dok će resorno ministrastvo pomoći da se preko republičkih robnih rezervi obezbede i dovoljne količine mazuta za predstojeću sezonu. Očekuje nas mnogo inovacija, ulaganja, uz angažovanje svih zaposlenih da toplana posle dugog niza godina konačno bude jedno zdravo Javno preduzeće i bitan faktor energetske stabilnosti grada u godinama koje dolaze.

Ostale vesti

back-to-top