Uručeni vaučeri za obolele od retkih bolesti

Postavljeno: 29.06.2024

Obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama je od januara dostupna finansijska podrška Ministarstva za brigu o porodici i demografiju- jednokratna pomoć u iznosu od 25.000 dinara, vaučeri za lekove i medicinska sredstva od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju od 50.000 dinara.

U saopštenju se navodi da na ovaj način oboleli i njihove porodice mogu da dobiju najmanje 110.000 dinara.

Tim povodom, Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski lično je uručila vaučere u Skupštinskoj sali Gradske uprave na Vidovdan.

„Ministarstvo u svom organizacionom sistemu ima grupu za retke bolesti i podršku licima koje imaju retke bolesti. To je za nas vrlo značajna grupa jer ona tretira kategoriju našeg stanovništva koja nije bila vidljiva za organe državne uprave i mi nismo na adekvatan način posvetili pažnju licima koje imaju velike probleme zbog tereta koje nose.“

Dodala je da će se truditi da se iduće godine predlože određene inicijative koje će sistemski rešiti problem sa kojim se suočavaju lica sa retkim bolestima, jer smatraju da je važno da oni budu prepoznati zakonom i da svi organi državne uprave imaju svest o tome koliko je važno da se korenito rešava njihov status u društvu.

Na samom kraju Ministarka Đurđević Stamenkovski se zahvalila i Gradu što je aktivnost uručivanja vaučera sprovedena u Gradskoj upravi gde je imala mogućnost da se i susretne sa građanima Kruševca koji nose taj teret i potrudi se da im ulepša dan kroz vaučere za banjsko lečenje, za jednokratnu novčanu pomoć i kupovinu apotekarskog asortimana i da baš na Vidovdan pokaže brigu o onima kojima je to potrebno.

Izvor: Kruševac.gov.ls.rs

Ostale vesti

back-to-top