Uspešno završen još jedan Etno festival u Ribarskoj Banji

Postavljeno: 17.07.2022

Na već tradicionalnom Etno festivalu hrane, muzike i starih zanata ove godine predstavilo se više desetina izlagača iz cele Srbije, a više hiljada posetilaca uživalo je u originalnim srpskim suvenirima i ručnim radovima u etno stilu, umetničkim ostvarenjima, kao i u degustaciji starih srpskih jela, pića, meda i pčelinjih proizvoda.

Manifestaciju u Ribarskoj Banji, organizovanu u prekrasnom ambijentu istoimene Specijalne bolnice, otvorio je dr Dušan Šokorac, direktor ove zdravstvene ustanove.

Ovu manifestaciju organizujemo po 13.put, a preskočena je samo jedna godina zbog korone. Njen cilj je očuvanje tradicije i kulture ovoga kraja, a organizujemo je u okviru “Kulturnog leta Ribarske Banje”. Pohvalno je istaći da mladi ljudi sve više učestvuju u ovakvim programima kojima želimo da očuvamo pamćenje na srpsku narodnu kuhinju, etno muziku, stare i druge umetničke zanate. Program Kulturnog leta obuhvata likovne kolonije i izložbe, festivale, folklor, pozorište, sport, “Vuletove dane” i druge programske sadržaje koji su veoma posećeni – kazao je Šokorac.

Udruženje žena Specijalne bolnice Ribarska Banja, koje postoji 30 godina, na Festivalu se predstavilo sa ručnim radovima u etno stilu, poput poentlasa, veženih stvari, tkanih starinske stvari, odnosno, pokrivača, čergi, podnjači, a predstavljene i brojne vrste pita sa raznim voćem i povrćem, puslice, bakini kolači…

Na štandu Milinke Ivanović iz Kruševca našle su se razne vrste lutki i drugih proizvoda za igru bolesne dece, grnčarija Đorđevići iz Pirota ponudila je veliki izbor posuda za hranu i druge namene, a Aktiv žena iz Niša staklene boce za piće.

“Melisa” Miloša Aleksandrića iz Kruševca nastupila je sa proizvodima od lekovitog bilja iz kruševačkog kraja za kožne bolesti, zglobove i kičmu, a stari asurdžijski zanati Majur, kod Jagodine, predstavili su se sa proizvodima od ševara i šuške – cegere, torbice, ikebane, vazne, posude…

Na štandu KUD “Mladost Poljana”, kod Požarevca, našao se veliki izbor etno hrane iz tog kraja. Izlagači su posebno izdvojili carsku pitu, ruske kape, zeljanicu, proju sa čvarcima, orasnice, slane mafine i druge kolače sa višnjama i drugim voćkama.  Podsetili su i na ajmokac, staro zaboravljeno jelo od brašna, mesa (piletina, zečevina ili riba) i povrća (beli luk i šargarepa).

Mi u Poljani imamo etno festival na drugi dan Vaskrsa na kojem su žene iz Ribara ranije dolazile. Meni se ovde mnogo sviđa. Ostala bih više dana, ali moram kući, zovu me deca – rekla je Milena Justinović iz tog kulturno umetničkog društva.

Udruženje žena iz Lugavčine izložilo je etno hranu iz svoga kraja, a Dom zdravlja iz Svrljiga predstavio se sa specijalitetima iz tog dela Srbije, poput červiša, belmuša, sukane gibanice, salčića, svrljiške sarmice u vinovom listu.

Dragana Aksentijević i Tijana Milenković iz Zdrave hrane Kaonik ponudile su brojne suvomesnate proizvode za kojima je vladalo veliko interesovanje, a one su svim gostima omogućile degustaciju.

Na štandu Etno kutaka iz Žitkovca, koji je prvi put učestvovao na ovoj manifestaciji,uz posna jela,našle su se pite sa svim vrstama voća. Zomel iz Pleša se predstavio sa širokom lepezom proizvoda od lekovitog bilja sa Goča, Željina i Stolova i tvrdi da su svi produkti prirodni i zdravstveno korisni i bezbedni i da naš narod, konačno, treba da se vrati prirodi i dokazanoj narodnoj medicini.

Sudeći po broju posetilaca, Etno festival u Ribarskoj Banji ispunio je očekivanja i organizatora i gostiju i još jednom potvrdio da su ovakve manifestacije dosta posećene ali i korisne za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Organiazator Etno festivala je Udruženje za očuvanje tradicije “Ribarska Banja” a pokrovitelj istoimena Specijalna bolnica.

Ž. Milenković


Uskoro proširenje kapaciteta

Direktor SB “Ribarska Banja”, dr Dušan Šokorac, kazao je da su kapaciteti banje popunjeni do novembra, te da je izdato i 800 vaučera za subvencionisano letovanje.

Očekujemo da uskoro završimo prikupljanje dokumentacije i da radove na proširenju kapaciteta započnemo do kraja godine – najavio je Šokorac.

Ostale vesti

back-to-top