Podaci RPK: Nastavljen rast spoljnotrgovinske razmene Okruga

Postavljeno: 17.07.2022

U prvih pet meseci ove godine spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga porasla je za trećinu, izvoz je povećan za oko 35 odsto, a uvoz za oko 29 dosto, pokazuju podaci kruševačke Regionalne privredne komore.

– U periodu januar – maj  ove godine spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 362 miliona evra što je, u poređenju sa  istim periodom prošle godine, više za 32,3 odsto. Vrednost izvezene robe iznosi 192,4 miliona evra, a u odnosu na isti period 2021. godine izvoz je povećan 35,3 odsto. Ukupan uvoz Rasinskog okruga za period januar – maj ove godine iznosi  169,6 miliona evra i u odnosu na isti period prošle godine povećan je za 29,1 odsto – navedeno je u izveštaju Regionalne privredne komore Kruševac.

To znači da je na području našeg Okruga u prvih pet meseci ove godine u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren suficit u iznosu od  22,7  miliona evra, odnosno da pokrivenost uvoza izvozom iznosi 114,3 odsto.

Prema dostupnim podacima u spoljnotrgovinskoj razmeni Okruga u ovom periodu su najveći deo imala privredna društva iz Kruševca, koja su izvezla robu u iznosu od 141  miliona evra, što je u odnosu na isti period 2021.godine povećanje od  41  odsto. Na drugom mestu u izvozu Okruga učestvuju  privredna društva iz Trstenika, koja su izvezla robu u vrednosti od 24,1 miliona evra te zabeležila rast od 26,2 odsto  u odnosu na isti period prošle godine.

Privrednici iz Rasinskog okruga najviše su izvozili u Mađarsku, Englesku, Rusiju, SAD i Nemačku, dok se najveći uvoz beleži iz Kine, Nemačke, Turske, Hrvatske i Italije.

Podaci ovdašnje RPK pokazuju i da je industrijska proizvodnja u prvih pet meseci ove godine u Rasinskom okrugu porasla za deset odsto, u odnosu na isti period 2021. godine.

J.B.

Foto: Bernd Dittrich/Unsplash

Ostale vesti

back-to-top