Ukusna tradicija: Najbolji recept za pripremu ajvara
Postavljeno: 08.09.2024
Septembar je mesec kada se domaćice širom Balkana spremaju za pripremu raznih ukusnih zimnica. Od ajvara do kiselih krastavčića, ovo je period kada se sveži plodovi pretvaraju u raznovrsne poslastice koje greju ukućane tokom zimskih dana
Jedan od omiljenih tradicionalnih ovdašnjih delikatesa jeste ajvar. Njegova izrada je duboko ukorenjena u kulturi mnogih zemalja zbog svoje bogate arome i specifičnog ukusa, a recepti su različiti i prenose se s kolena na koleno.
Neki recepti zahtevaju da se ajvar kuva tokom celog dana, neki da je dovoljno i pola sata, a mi izdvajamo isprobani prepis koji zahteva 45 minuta vremena.
Od namirnica potrebno je 7 kg jako crvene paprike, ista supena kašika soli, šećera i esencije i 400ml suncokretovog ulja.
Papriku treba ispeći, oljuštiti, očistiti od semena i staviti da se ocedi i nakon toga je samleti. Dodati ostale sastojke i promešati.
U posebnu šerpu ugrejati 400ml zejtina, skoro do tačke ključanja, dodati papriku. Kada se dobro izmeša, staviti da odstoji pola sata, zatim staviti šerpu sa mlevenom paprikom na vatru i od trenutka ključanja, uz stalno mešanje kuvati 45 minuta.
Sipati vruć ajvar u zagrejane tegle. Ušuškati u ćebad i ostaviti da se lagano hladi. U zavisnosti od kvaliteta paprike, od ove mere, u proseku se dobija oko 4kg ajvara.
Trenutna cena paprike na Kvantaškoj pijaci kreće se od 60 do 150 dinara, dok je na Novoj i Staroj pijaci nešto skuplja i varira od 100 do 200 dinara zavisno od količine koja se kupuje i kvaliteta.
J.S.