Udruženje „Eureka“ proslavilo deseti rođendan

Postavljeno: 07.03.2020

Svečanost povodom značajnog jubileja Astronomskog udruženja “Eureka“, deset godina postojanja i rada, upriličena  je u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, u prisustvu brojih prijatelja i ljubitelja astronomije. Za novog predsednika Udruženja izabran je mladi promoter nauke, Miloš Stanković, student završne godine ekonomije u Beogradu

Krenuli smo 2010. godine iz gimnazijskih klupa, a deset godina kasnije smo udruženje poznato van granica Srbije. Naš najveći uspeh je to što okupljamo mlade ljude, što je veliki broj njih prošao razne programe i seminare i što iskustvo i znanje stečeno u udruženju, danas uspešno primenjuju na svojim radnim mestima – kazao je Zoran Tomić, dosadašnji predsednik “Eureke”.

Udruženje “Eureka” je, kako je naglasio, uspelo da podigne Kruševac na mapi Srbije, kada je u pitanju promocija astronomije i obrazovni turizam.

U avgustu nas očekuje četvrti po redu Astronomski kamp na Jastrepcu, gde očekujemo odličnu saradnju sa školama, jer nam je cilj da formiramo astronomske sekcije u svim kruševačkim osnovnim školama. Ono što nam je krajnji cilj je da u saradnji sa Gradom napravimo opservatoriju, čime ćemo dobiti dodatni vetar u leđa da postanemo broj jedan u regionu kada je u pitanju promocija nauke – kazao je Tomić.

Novi predsednik “Eureke”, Miloš Stanković,  kazao je da je ovo udruženje svojim članovima mnogo toga donelo.

Učlanio sam se pre devet godina, nakon Festivala nauke “Dani eureke” u Gimnaziji. Tada sam zakoračio u svet astronomije, što je i bio razlog da sa društvenog pređem na prirodno matematički smer. Aktivno sam se uključio u rad “Eureke” i vremenom postao jedan od organizatora astronomskih događaja koje je naš tim radio. Danas, nakon toliko godina, privodim kraju studije ekonomije i radim u jednoj banci, ali sam ipak odlučio da stanem na  mesto predsednika jer je “Eureka” svima nama dosta donela i ma kojim poslom se bavili bićemo uvek korak ispred, zahvaljujući iskustvu i znanju koje smo ovde stekli – rekao je Stojanović.

Prisutni su imali prilike da pogledaju promo film o razvojnom putu  “Eureke”, nakon čega su zaslužnim pojedincima, ustanovama i preduzećima , među kojima su se našle i novine GRAD, dodeljene zahvalnice. Za muzički deo programa bili su zaduženi učenici Muzičke škole “Stevan Hristić”.

Astronomsko udruženje “Eureka” osnovano je 6. marta 2010. godine, sa ciljem da u Kruševcu promoviše astronomiju i srodne nauke. Inicijativu za osnivanje pokrenuli su Zoran Tomić, tada član astronomske sekcije u Gimnaziji, Dragana Milićević, profesorka fizike u toj školi i tadašnji članovi astronomske sekcije u Gimnaziji.

Udruženje je od samog osnivanja aktivno krenulo da se bavi promocijom astronomije organizovanjem predavanja u kruševačkim školama, javnim posmatranjima na lokacijama u i van grada, te učešćem na brojnim  domaćim i stranim projektima. Tim je s godinama postajao sve jači i uspešniji, a njegovi članovi aktivno učestvuju na astronomskim skupovima i konferencijama , gde predstavljaju svoje rezultate i svoj grad.

Od 2014. godine  Udruženje je zaduženo na koordinira aktivnostima Svetske nedelje svemira ispred Ujedinjenih nacija, a od 2016. i na aktivnostima na promociji Međunarodnog dana asteroida. Dobitnik je brojih nagrada i priznanja, na lokalnom i nacionalnom nivou, a  van granica Srbije poznato je i po projektu Međunarodne saradnje na otkrivanju asteroida, gde sa kolegama iz Sarajeva već treći put uspešno sprovode kampanju, a od ove godine i Nacionalnu kampanju na novou Srbije. 

Jedan od najvećih ciljeva udruženja je da Kruševac dobije svoju opservatoriju koja će služiti za promociju astronomije u gradu. Za posmatračke aktivnosti, članovi trenutno koriste dva teleskopa koji su u vlasništvu članova udruženja. D.P..

Ostale vesti

back-to-top