+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Udruženje „Eureka“ proslavilo deseti rođendan

Udruženje „Eureka“ proslavilo deseti rođendan

Svečanost povodom značajnog jubileja Astronomskog udruženja “Eureka“, deset godina postojanja i rada, upriličena  je u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, u prisustvu brojih prijatelja i ljubitelja astronomije. Za novog predsednika Udruženja izabran je mladi promoter nauke, Miloš Stanković, student završne godine ekonomije u Beogradu

Krenuli smo 2010. godine iz gimnazijskih klupa, a deset godina kasnije smo udruženje poznato van granica Srbije. Naš najveći uspeh je to što okupljamo mlade ljude, što je veliki broj njih prošao razne programe i seminare i što iskustvo i znanje stečeno u udruženju, danas uspešno primenjuju na svojim radnim mestima – kazao je Zoran Tomić, dosadašnji predsednik “Eureke”.

Udruženje “Eureka” je, kako je naglasio, uspelo da podigne Kruševac na mapi Srbije, kada je u pitanju promocija astronomije i obrazovni turizam.

U avgustu nas očekuje četvrti po redu Astronomski kamp na Jastrepcu, gde očekujemo odličnu saradnju sa školama, jer nam je cilj da formiramo astronomske sekcije u svim kruševačkim osnovnim školama. Ono što nam je krajnji cilj je da u saradnji sa Gradom napravimo opservatoriju, čime ćemo dobiti dodatni vetar u leđa da postanemo broj jedan u regionu kada je u pitanju promocija nauke – kazao je Tomić.

Novi predsednik “Eureke”, Miloš Stanković,  kazao je da je ovo udruženje svojim članovima mnogo toga donelo.

Učlanio sam se pre devet godina, nakon Festivala nauke “Dani eureke” u Gimnaziji. Tada sam zakoračio u svet astronomije, što je i bio razlog da sa društvenog pređem na prirodno matematički smer. Aktivno sam se uključio u rad “Eureke” i vremenom postao jedan od organizatora astronomskih događaja koje je naš tim radio. Danas, nakon toliko godina, privodim kraju studije ekonomije i radim u jednoj banci, ali sam ipak odlučio da stanem na  mesto predsednika jer je “Eureka” svima nama dosta donela i ma kojim poslom se bavili bićemo uvek korak ispred, zahvaljujući iskustvu i znanju koje smo ovde stekli – rekao je Stojanović.

Prisutni su imali prilike da pogledaju promo film o razvojnom putu  “Eureke”, nakon čega su zaslužnim pojedincima, ustanovama i preduzećima , među kojima su se našle i novine GRAD, dodeljene zahvalnice. Za muzički deo programa bili su zaduženi učenici Muzičke škole “Stevan Hristić”.

Astronomsko udruženje “Eureka” osnovano je 6. marta 2010. godine, sa ciljem da u Kruševcu promoviše astronomiju i srodne nauke. Inicijativu za osnivanje pokrenuli su Zoran Tomić, tada član astronomske sekcije u Gimnaziji, Dragana Milićević, profesorka fizike u toj školi i tadašnji članovi astronomske sekcije u Gimnaziji.

Udruženje je od samog osnivanja aktivno krenulo da se bavi promocijom astronomije organizovanjem predavanja u kruševačkim školama, javnim posmatranjima na lokacijama u i van grada, te učešćem na brojnim  domaćim i stranim projektima. Tim je s godinama postajao sve jači i uspešniji, a njegovi članovi aktivno učestvuju na astronomskim skupovima i konferencijama , gde predstavljaju svoje rezultate i svoj grad.

Od 2014. godine  Udruženje je zaduženo na koordinira aktivnostima Svetske nedelje svemira ispred Ujedinjenih nacija, a od 2016. i na aktivnostima na promociji Međunarodnog dana asteroida. Dobitnik je brojih nagrada i priznanja, na lokalnom i nacionalnom nivou, a  van granica Srbije poznato je i po projektu Međunarodne saradnje na otkrivanju asteroida, gde sa kolegama iz Sarajeva već treći put uspešno sprovode kampanju, a od ove godine i Nacionalnu kampanju na novou Srbije. 

Jedan od najvećih ciljeva udruženja je da Kruševac dobije svoju opservatoriju koja će služiti za promociju astronomije u gradu. Za posmatračke aktivnosti, članovi trenutno koriste dva teleskopa koji su u vlasništvu članova udruženja. D.P..

Svečanost povodom značajnog jubileja Astronomskog udruženja “Eureka“, deset godina postojanja i rada, upriličena  je u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, u prisustvu brojih prijatelja i ljubitelja astronomije. Za novog predsednika Udruženja izabran je mladi promoter nauke, Miloš Stanković, student završne godine ekonomije u Beogradu - Krenuli smo 2010. godine iz gimnazijskih klupa, a deset godina kasnije smo udruženje poznato van granica Srbije. Naš najveći uspeh je to što okupljamo mlade ljude, što je veliki broj njih prošao razne programe i seminare i što iskustvo i znanje stečeno u udruženju, danas uspešno primenjuju na svojim radnim mestima – kazao je Zoran Tomić,…

Review Overview

Rejting korisnika 4.85 ( 5 glasova)
x

Proveri i

Kompanija Henkel donirala kruševačkoj bolnici zaštitnu opremu i sredstva za higijenu 

Opštoj bolnici u Kruševcu uručeno je 688 kilograma Merix praškastog deterdženta, 676 kilograma Mer tečnog deterdženta za sudove, kao i ...

Oprema se Hala sportova, korona u Okrugu potvrdjena kod 88 ljudi

Počelo je opremanje kruševačke Hale sportova za prijem pacijenata obolelih od korona virusa, koji imaju najlakšu kliničku sliku, a taj ...

Dok lopta miruje: Miodrag Miletić – korak do nacionalnog tima

Za više od dve decenije fudbalskog staža, diplomirani učitelj golmana bio je i pomoćnik selektora mlađih državnih selekcija, Milovanovića  iz ...

Istekli elektronski recept ne produžava se automatski!

Odluku da  elektronski recepti zbog vanrednog stanja važe devet umesto šest meseci, kako je do sada bilo, brojni građani su ...

Karikatura meseca