Skoro 7 decenija Međuopštinske organizacije slepih Kruševac – Negovanje različitosti

Postavljeno: 01.07.2024

Međuopštinska organizacija slepih Kruševac poznatija kao „Savez slepih“ u ulici Veselina Nikolića postoji već 69 godina sa namerom da pruži bezbedno okruženje, razumevanje, napredak i kvalitetne aktivnosti slepim i slabovidim osobama iz okoline bez obzira na njihov uzrast i nivo smetnji u svakodnevnom funkcionisanju. Broj članova se često menja, trenutno ih je 200, okupljaju se radi druženja utorkom i petkom bez vremenskog ograničenja, a prostor u kome borave im pruža podršku i bezbroj mogućnosti

Piše: Jovana Stefanović

Pre nešto manje od 70 godina borci iz Drugog svetskog rata koji su izgubili čulo vida udružili su se i formirali Upravni odbor, Statut i Skupštinu i tako je nastao „Savez slepih“, a objekat u kome od početka borave je isti, dobijen testamentom još 1928. godine od strane Kruševljanke Marije Mile Velimirović koja nije imala potomstvo i brinula je, ne samo o slepima, već o svim licima sa invaliditetom. Njena odluka nastala je pri čistoj svesti iritirana činjenicom da je osnivač prve srpske škole za slepe u Zemunu, Veljko Ramadanović, svoju imovinu ostavio slepoj deci, a ona je potom od strane Republike predata vojsci na uslugu, što je Mariju uplašilo da će osobe sa indaliditetom ostati na ulici i ostavila je pisani dokument o tome da njeno imanje i kuća ni u kom slučaju ne smeju biti prodati. Njena želja je ispunjena.

– Kuća u kojoj se od početka sastajemo je velika, renovira se redovno, a dograđivana je 90-tih godina uz pomoć humanog Kruševnjanina Zorana Nikolića Marnija, i sada zauzima više od 100 kvadrata, osim biblioteke, dnevne sobe, kancelarija i sličnih odeljenja, sadrži i podrumske prostorije, terasu i veliki plac. O njoj, ali i o članovima svakodnevno od 8 do 15 časova, brine stalno zaposlena sekretarica, odnosno tehničko lice uz pomoć Upravnog odbora – objasnila je Snežana Radović, predsednica Međuopštinske organizacije slepih Kruševac.

Broj članova nije mali, ima ih dve stotine, tj. sto dvadeset iz Kruševca i osamdeset iz Brusa, Trstenika, Aleksandrovca, Varvarina i Ćićevca. Po pitanju uzrasta prednjače stariji, tek je 20% omladine od male dece do 30 godina sa kojima posebno rade stručna lica, a najveći je broj ljudi od preko 65 godina života. Njihova dolaznost se razlikuje iz dana u dan. Utorak i petak su dani predviđeni isključivo za druženje, a ostalim danima se raspoređuju grupe i u svakoj realizuju radionice kao što su crtanje, šivenje, dekupaž, govorne i rekreativne radionice, psihološke radionice na kojima se obrađuje mnoštvo tema, i slično.

– Većina pripadnika organizacije je zainteresovana za lični razvoj u svakom smislu i rado prisustvuju radionicama. Naša članica koja je završila Srpski jezik i književnost spremala je mlađu populaciju za takmičenje organizovano od strane Saveza slepih Srbije, što nam je ove godine donelo dve nagrade, prvo mesto u mlađoj kategoriji do 11 godina i drugo mesto u kategoriji 18+. Sve ostale radionice održavaju se preko Etno mreže „Rasina“ koja ima svoje mentore, detaljno obučene i licencirane nastavnike koji strpljivo svoje znanje prenose dalje – ističe predsednica.

Tokom svakog projekta planiraju se izleti koji su za neke članove jedinstvena prilika da izađu iz stalnog okruženja, ali broj izleta zavisi od odobrenja Opštine i Ministarstva, a organizuju se i izgledaju kao školske ekskurzije, posećuju se najpoznatije lokacije u Srbiji, lepote prirode, duhovni i istorijski objekti i znamenitosti poput parkova, Muzeja, reka, jezera, manastira, arheoloških centara, banja…

Na dan proslave 69. rođendana Međuopštinske organizacije slepih Kruševac, posle dugogodišnje želje i potrebe slepih i slabovidih osoba, pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti Snežana Aleksić je ovom Udruženju svečano predala na korišćenje novi govorni pikado dopremljen iz Slovenije, a finansiran od strane Grada Kruševca preko Sportskog saveza osoba sa invaliditetom našeg grada.

– Izuzetno smo srećni i zadovoljni što je govorni pikado konačno kod nas jer iz dana u dan ohrabruje prisutne da se oprobaju i otkriju šta sve interesantno donosi ova igra. U Nacionalnom sportskom savezu slepih i slabovidih osoba postoji liga, odnosno takmičenje u pikadu što je dodatno motivisalo naše članove da vežbaju i zainteresuju se da oforme sportsko udruženje gde će se profesionalno baviti pikadom koji već sada upotpunjuje njihovu svakodnevicu, razvija timski, ali i takmičarski duh, druženje i razumevanje – navela je Snežana Radović.

Nova zanimacija članova u mogućnosti je da jasno, na srpskom jeziku, izgovara koliko je poena svaki igrač osvojio prilikom bacanja strelice, u jednom kolu igrač ima pravo na tri bacanja, a ukupno se igra 10 rundi, dok je maksimum 8 osoba koje istovremeno igraju pikado. Uz pikado su pristigle i žute, plave, crvene i zelene strelice.

– Puno mi znači ova organizacija jer sam slepo lice i ovde imam puno prijatelja koji su slični meni i razumeju me. Član sam već tri godine, trudim se da dolazim svake nedelje po dva puta i ostajem po ceo dan jer mi baš prija. Takmičim se u pikadu, imam dva stila bacanja, i jedva sam čekao da ga dobijemo jer sada mogu ovde da vežbam i treniram, a ne da idem na neka bučnija mesta koja nisu toliko bezbedna – rekao je dvadesetdevetogodišnji Milosav Stefanović, član organizacije.

U poslednje vreme veliki broj mladih iz našeg kraja pokazuje empatiju, saosećanje, razumevanje i uzima u obzir značaj ovakvih Udruženja i Saveza pa na razne načine pomažu svojim sugrađanima sa invaliditetom, prilikom činjenja dobrih dela, odnosno obezbeđivanja kvalitetnog vremena i aktivnosti koje se sprovode tokom okupljanja članova.

– Povodom svake godišnjice postojanja dodeljujemo zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su tokom godine puno učinili i dokazali da imaju veliko srce kroz svoj doprinos, lični ili finansijski, što poboljšava izgled naše Organizacije nakon ulaganja u stolariju, krečenje i sitne stvari koje oplemenjuju naš prostor. Ove godine dodelili smo 11 zahvalnica, 9 za organizacije koje nisu samo iz naše zemlje već iz Amerike i drugih država, a tu su i dva pojednica Novica Milenković i Jordan Vučković koji nas neprestano podržavaju, a bez takvih pomoći ne bismo mogli da opstanemo i funkcionišemo – rekla je Sanja Nikolić, sekretar Organizacije.


 

Slepe i slabovide osobe su izuzetno zainteresovane za sport

Sport u velikoj meri privlači veći deo svetske populacije, a među njima i članovi Međuopštinske organizacije slepih Kruševac. Posebno žele da se bave šahom i plivanjem, a u kuglanju i atletici često osvajaju nagrade i priznanja kao što je ovogodišnja prva nagrada na Državnom prvenstvu u atletici koju je opravdano primio Darko Marisavljević, dok je nadmetanje u pikadu naredni cilj kome se trenutno žele priključiti skoro svi članovi kruševačke organizacije.

 

Ostale vesti

back-to-top