„Snaga dobrote“ u Aleksandrovcu

Postavljeno: 11.04.2024

U Zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu otvorena je izložba „Snaga dobrote“ povodom 120 godina rada humanitarnog Udruženja „Kolo srpskih sestra“ iz Kruševca i trajaće sve do 25. aprila.

Kruševačko Kolo koje danas broji šezdesetak članica različitih uzrasta svečano je otvorilo izložbu fotografija i arhivske građe, čiji je autor članica Vesna Bogdanović, kustos pedagog, sa ciljem da se srpski narod upozna sa istorijom dobrotvornog rada ovog Udruženja.

– Do ove ideje smo došle na osnovu predloga jedne članice Kola i već smo prilikom otvaranja shvatile da nismo pogrešile jer je prisustvovalo mnogo zvanica među kojima je bilo i sveštenstvo. Ova izložba je posvećena svim ženama humanog srca koje su pomogle drugima i postale deo istorije Srba, a pošto je naša misija širenje dobrote u tome nam ovih dana pomažu i sestre po Kolu iz Aleksandrovca – istakla je Snežana Stajković, predsednica kruševačkog Kola.

Prva postavka u Muzeju pripada gostoprimljivom „Kolu srpskih sestara“ iz Aleksandrovca koje je prvenstveno izložilo svoje projekte, a potom su Kruševljanke, kako konkretnim i vidljivim dokazima, tako i usmenim putem podsetile na mnogobrojne akcije, posvećenost, redovno proslavljanje verskih praznika i običaja i detalje iz svoje bogate prošlosti.

Ovaj događaj je još jedna mogućnost da se okolina upozna sa radom i trudom dobrotvornih i nesebičnih dama, da se njihov krug prijatelja, poznanika i članica proširi, ali i da se sazna, čuje i dođe do svih osoba kojima je pomoć potrebna ili neophodna za svakodnevno funkcionisanje, kao što su to poručile osnivačice ovog Udruženja svojim naslednicima nežnijeg pola.

J.S.

 

Ostale vesti

back-to-top