U Stopanji održana trodnevna Pečenjijada

Postavljeno: 04.09.2023

U Stopanji je održana Pečenjijada, šesta po redu u organizaciji Turističke organizacije Trstenik i Mesne zajednice Stopanja, pod pokroviteljstvom opštine Trstenik, a pod sloganom “Pečenje spaja ljude”

Svećano otvaranje obavio je predsednik Skupštine opštine Trstenik i predsednik Organizacionog odbora Pečenjijade Gerasim Atanasković, koji je pozdravio mnogobrojne posetioce i istakao značaj manifestacije za privredni i turistički razvoj ove pomoravske opštine i najavio nove programske aktivnosti za razvoj ove sredine.

Za vreme ove tradicionalne manifestacije više hiljada posetilaca pohitalo je u srpsku prestonicu pečenja da uživa u ukusima svinjskog i jagnjećeg pečenja. U desetak mesnih pečenjara okretali su se na ražnju prasići i jagnjici a u kafanama se tražilo mesto više. Čaroban miris vrućeg pečenja razlivao se po ovom velikom pomoravskom selu i privlačio goste, a kafane su radile non – stop i bile su prepune. Mnogobrojni posetioci imali su prilike i da degustiraju specijalitete od šljive, grožđa i drugog voća, ali i da razgledaju i snabdeju se brojnim proizvodima iz oblasti prehrane i domaće radinosti – kaže Vladimir Jevtić, direktor Turističke organizacije Trstenik.

Ugostitelj Radiša Gašići z kafane “Stopanja” kaže da je bilo desetak hiljada gostiju dnevno, znači 30.000 ukupno je prodefilovalo na Pečenjijadi i ta brojka dokazuje da je ova manifestacija opravdana i potrebna. Bilo je organizovanih poseta iz cele Srbije i Republike Srpske i drugih država Balkana, Nužno je bilo obezbediti rezervaciju zbog velikog broja gostiju, a imali smo problem sa smeštajem, jer nam to nedostaje u Stopanji.

Manifestaciju je pratio i bogat kulturno zabavni program. Nastupili su kulturno umetnička društva iz Trstenika, Kruševca, Vrnjačke Banje i Varvarina, Nada Topčagić sa orkestrom Dejana i Aleksandra Ilića, a predstavili su se i lokalni pevači.i trubački orkestar Dejana Ilića. Manifestaciju je zatvorio bend Trik FX.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top