Za ljubitelje dobrog zalogaja: Pečenjijada u Stopanji

Postavljeno: 04.09.2021

Iako je zvanično otvaranje Pečenjijade zakazano za večeras (4. septembar), za 19 časova i 30 minuta, kada počinje kulturno umetnički program, ljubitelje dobrog zalogaja ništa ne sprečava da već tokom dana svrate do, po pečenju nadaleko čuvenog sela, Stopanje.

Stopanja je tokom ovog vikenda domaćin manifestacije privredno – promotivnog i zabavnog karaktera, koja treba da podseti na tradiciju, ali i gastronomsku specifičnost tog kraja. Poznato je da je Stopanja mesto sa najviše pečeranja po glavi stanovnika, a prva je osnovana pre skoro sto godina, odnosno tridesetih godina prošlog veka.

Organizatori i domaćini, Opština Trstenik, Turistička organizacija i Mesna zajednica Stopanja, potrudili su se da gosti, osim u pečenju, uživaju u bogatom programu. Za jutros su u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” bila zakazana sportska nadmetanja učenika u više disciplina, u19 časova je defile kulturno – umetničkih društava, a za pola sata kasnije i zvanično otvaranje. Do kraja večernjeg programa nastupiće tribjut bend “Bijelo dugme”, zatim duvački orkestar Dejana Petrovića “Big bend”, a u ponoć je vatromet.

U nedelju u 13 časova je revija bajkera, sat kasnije revija oldtajmera, u 17 sati predstaviće se lokalni pevači narodne muzike i solisti na harmonici, a za 20 časova predviđena je revija hitova poznatih solista narodne muzike. Posetiocima ostaje da dođu i provere da li pečenje ljude spaja, što je slogan manifestacije, te da razreše dilemu, koje je bolje: praseće ili jagnjeće?

J.B.

Ostale vesti

back-to-top