U Okrugu i Kruševcu povećan broj nezaposlenih, subvencijama do smanjenja

Postavljeno: 19.02.2016

U Kruševcu je broj nezaposlenih tokom protekla tri meseca povećan za oko 500, dok je u Okrugu trenutno oko 1.700 ljudi više na evidenciji nezaposlenih nego što je bilo na kraju oktobra prošle godine. To su podaci ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u kojoj kažu da bi subvencije za zapošljavanje, za koje su konkursi nedavno objavljeni, trebalo da dovedu do smanjivanja broja nezaposlenih

nsz12Predrag Marković, direktor kruševačke filijale NSZ, objasnio je da je do porasta broja nezaposlenih došlo zbog socijalnih programa koji su sprovedeni u nekoliko preduzeća u Rasinskom okrugu, završetka javnih radova i drugih programa zapošljavanja iz prethodne godine te zbog sezonske prirode pojedinih poslova.

-Svake godine u ovom periodu imamo povećanje broja nezaposlenih. Nacionalna služba je ove nedelje raspisala javne pozive za subvencije, odnosno za sprovodjenje aktivnih mera zapošljavanja, što će tokom narednih meseci dovesti do smanjenja broja nezaposlenih – kazao je on. Kroz aktivne mere zapošljavanja koje je sprovodila NSZ prošle godine je u Rasinskom okrugu do posla je došlo skoro hiljadu ljudi.

Objavljeno je 11 javnih poziva za subvencije za zapošljavanje za koje je na nivou Srbije opredeljeno 3,3 milijarde dinara, a kvote za Kruševac i Rasinski okrug bi trebalo da budu poznate naredne nedelje.

Ana Bacić, načelnica za programe zapošljavanja, precizirala je da su raspisani konkursi za program samozapošljvanje, za koji je predvidjena subvencija od 180.000, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom, za novozapošljavanje gde poslodavac dobija od 150.000 do 250.000 dinara, u zavisnosti od stepena razvijenosti oštine, uz obavezu da zaposlenog zadrži godinu dana, dok je ranije to bilo dve godine. Tu su i subvencije za korisnike novčane socijalne pomoći koje podrazumevaju da poslodavac tokom 12 meseci dobija 15.000 za zaposlenog, a dužan je da ga zadrži dodatnih još šest meseci. I ove godine će se sprovoditi javni radovi, programi stručne prakse i stručnog osposobljavanja kao i obuke za poslodavca te obuke za sticanje praktičnih znanja.

Inače, u ovdašnjoj filijali NSZ su, kako je novinarima kazala načelnica za zapošljavanje, Suzana Mladenović, tokom prošle godine sa nezaposlenima obavljena 34.244 individualna razgovora koji podrazumevaju savetovanje za zapošljavanje, uradjen je 21.761 individualni plan zapošljavanja, održana su dva sajma zapošljavanja na kojima je bilo skoro 1.600 nezaposlenih, a predstavnici NSZ su obišli 882 poslodavaca, sa kojima su razgovarali o njihovim potrebama i planovima.

Inače, nezaposlenih na evidenciji je u Kruševcu na kraju januara bilo 15.990, dok ih tri meseca ranije bilo 15.400, dok ih je u Okrugu krajem januara bilo 28.219, na kraju oktobra prošle godine 26.902, a trenutno ih ima 28.638.

nsz11

Ostale vesti

back-to-top