U Narodnom muzeju obeležen međunarodni Dan očeva

Postavljeno: 20.06.2023

Povodom međunarodnog Dana očeva koji se obeležava svake godine 19. juna, u Narodnom muzeju održana je tribina pod nazivom „Snaga deteta se ogleda u snazi roditelja“. Program tribine je obuhvatao probleme i teškoće roditeljstva, uvodni govor održala je Svetlana Aleksić, psiholog Muzičke škole „Stevan Hristić“ i predsednica Društva pedagoga i psihologa, pored nje svoje izlaganje predstavili su dr Dragica Simić, psiholog Marija Sredojević, prof dr Zorica Kuburić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, Nikola Pantelić, vaspitač saradnik – koordinator Daliborka Živković i rukovodilac službe za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad Nevena Mijajlović.

Na temu „Rani razvoj kao najveća šansa i najveći rizik“ govorila je dr Dragica Simić, pedijatar i načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece.

– U ranom periodu odrastanja, potrebno je stvoriti prijatno, toplo okruženje. Najintezivniji razvoj deteta je u prvih šest meseci do dve godine života, pa je potrebno roditelje edukovati da prepoznaju prve signale smetnji u razvoju. Savetovalište je uvek na raspolaganju roditeljima za bilo kakvu vrstu pomoći – istakla je doktorka.

O ulozi oca u životu deteta je govorila prof. dr Zorica Kuburić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

– Naučni radovi koji se bave porodicom uglavnom izučavaju ulogu i značaj majke, dok je pitanje oca zapostavljeno. Ipak, u razvoju dece važnu ulogu igra i otac, pa je potrebno da naučni krugovi proučavaju i taj aspekt – zaključila je profesorka, ujedno i autorka knjige: „Negovani gen, efekti ranog učenja u razvoju ličnosti“.

Iz ličnog iskustva kao otac dve devojčice, govorio je i Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, istakavši probleme roditeljstva u 21. veku.

– Po meni, najveći problem za roditelje male dece jesu digitalne tehnologije. Ipak, nemoguće je decu izolovati od tog sveta, pa je najbolje vremenski ograničiti njihovo vreme provedeno na internetu, kao i konstantno kontrolisati sadržaj koji tamo gledaju – naveo je mladi otac.

Organizator ove tribine je Društvo pedagoga i psihologa. Izlagači su stručnjaci pozvani od strane društva. Nosilac projekta je Grad Kruševac, dok su partneri projekta, Pu Nata Veljkovic Centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje Kruševac.

Tribina je održana na međunarodni dan očeva koji se obeležava na svetskom nivou svakog 19. juna još od 1919. godine.

Foto: Marija Milošević

N. L.

Ostale vesti

back-to-top