U Muzeju otvorena izložba „Upoznajmo zemlju: Geološki put kroz vreme“

Postavljeno: 17.05.2024

Danas je, u Velikoj sali Narodnog muzeja Kruševac otvorena prirodnjačka izložba „Upoznajmo zemlju: Geološki put kroz vreme“. Autorka izložbe je kustos geolog Branka Sibinović, a koautori su viši konzervator Goran Milošević i konzervator – restaurator Jelena Stojković.

Izložbu je otvorio v. d. direktor Narodnog muzeja Kruševac Nikola Pantelić. On je izrazio zadovoljstvo što je, nakon više vremena, u Muzeju priređena autorska izložba i zahvalio se kolegama na uloženom trudu.

O izložbi je govorila autorka Branka Sibinović.

– Izložbu je priredio ceo kolektiv Narodnog muzeja Kruševac. Projekat je nastao u februaru mesecu, kada smo renovirali postavku geološke zbirke. Tada smo došli na ideju da napravimo izložbu, na kojoj bi prikazali proces nastanka planete Zemlje i razvoj živog sveta na našim prostorima a i šire. Tu se nalazi i eksponat koji uvek izdvajamo – graptolit, star 500 miliona godina. Takođe, ustupljene su nam i zbirke iz privatne kolekcije dr Milovana Rakijaša i dr Uroša Đurića. Posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide živi svet koji je, u davnoj prošlosti nastanjivao naše krajeve.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Grada, vojske, sveštenstva i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 16. juna.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top