U Kruševcu potpisani ugovori o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i izradu studije o regionalnoj deponiji

Postavljeno: 16.04.2016

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i direktor beogradske kancelarije Nemačke razvojne KFW banke, Arne Gos, potpisali su danas u Gradskoj upravi u Kruševcu ugovor o donaciji od milion evra za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekta upravljanja čvrstim otpadom za gradove Kruševac i Vranje, a direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod Kruševac, Milutin Tasić, i predstavnik međunarodnog konzorcijuma LAD-Aktor-Waterleau, Miloš Marković, ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na području Grada, koji se takođe finansira uz podršku KFW banke.

Ministarka Mihajlović rekla je da je Vlada Srbije ponosna na saradnja sa KFW bankom koja traje nekoliko godina, a da je ona lično ponosna na posebnu grupu koju je formirala u Ministarstvu, a koja radi isključivo na KFW projektima.

Ocenjujući da bez infrastrukture nema ni napretka ni razvoja nijednog grada u Srbiji, ona je ocenila da su današnji ugovori samo su “korak ka tome da živimo onako kako to zaslužuje svaki građanin, a to je da “moramo da prečišćavamo otpadne vode, moramo da vodimo računa o komunalnom otpadu i to ne samo u Kruševcu već i u svakom gradu u Srbiji”.

poklon LAD_1

– Naš plan je da najkasnije do 2020. godine ne bude nijedan grad koji neće imati uređeno pitanje kanalizacije, pitanje prečišćavanja otpadnih voda i pitanje komunalnog otpada. Živeti u zdravoj životnoj sredini sa dobrom infrastrukturom jeste jedan od prioriteta rada naše Vlade.Dodatno važna je i dobra saradnja koja postoji između grada, ministarstva i KFW-a. Samo tako može da se napravi rezultat – rekla je Mihajlovićka i dodala da će grupa iz Ministarstva nastaviti da predano prati realizaciju projekata kako bi sve bilo urađeno na vreme i po propisanim standardima.

Arne Gos, direktor Kacelarije KFW banke u Beogradu rekao je da mu je posebno drago što u Kruševcu započinju ovako važni projekti za zaštitu životne sredine i, takođe naglasio odličnu saradnju sa Ministarstvom i lokalnim partnerima, a gradonačelnik Kruševca, Dragi Nestorović, rekao je da je današnji dan veoma važan za sve građane Kruševca jer se rešava ono što je najbitnije u savremenom svetu, a to je problem zagađenja životne sredine.

Nestorović se zahvalio Vladi Srbije i ministraki Mihajlović, rekavši da bez njihove pomoći grad ne bi mogao da realizuje ovako skupe investicije i podsetio da se Kruševac za ove projekte zadužuje sa samo 5 procenata od ukupne vrednosti.

poklon Arne Gos_1

To je ono što grad može da podnese, i to je ono što ćemo morati ubuduće da praktikujemo kao model saradnje, da bismo probleme rešavali na efikasan način – ocenio je Nestorović.

Podsetio je da je Vodovod ovih godina završio veliku investiciju proširenja kapaciteta fabrike vode, sredstvima evropskih fondova izgradio magistralni vod do susednih opština Varvarin i Ćićevac i obezbedio dalje širenje mreže i povezivanje svih onih mesta koja danas nemaju zdravu pijaću vodu.

To su investicije za budućnost. Kada je ekologija u pitanju, moram reći da ćemo uskoro početi izgradnju energane na biomasu, vrednost investicije oko 27 miliona evra. Mislim da svaki građanin treba da bude ponosan na sve ovo i ako nastavimo ovom dinamikom mi ćemo biti prvi grad koji je rešio problem zagađenja životne sredine – zaključio je Nestorović.

Ugovor o izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, deo je projekta prikupljanja i prerade otpadnih voda koji obuhvata i izgradnju mreže kolektora i čija je ukupna vrednost 24 miliona evra. Konzorcijum LAD-Aktor- Waterleau je ovaj posao dobio na međunarodnom tenderu, a njegov predstavnik, Miloš Marković, danas je zahvalio na poverenju i dobroj saradnji kako sa Vladom Srbije, tako i sa KFW bankom.

grupna foto_1

Po rečima direktora gradskog Vodovoda, Milutina Tasića, početak izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda na severnoj obilaznici planiran je narednih dana, a rok za završetak je dve godine. Fabrika je projektovana za oko 90 hiljada stanovnika, a mrežom kolektora će, osim gradskog područja, biti obuhvaćeno i nekoliko prigradskih i seoskih mesnih zajednica.

Završetkom projekta, naglasio je Tasić, JKP Vodovod će postati jedan od najorganizovanijih vodovoda u Srbiji, a grad Kruševac stati rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim i svetskim gradovima u oblasti regulacije komunalnih problema i, indirektno, unapređenja privrednog ambijenta.

N.Budimović

Ostale vesti

Komentari

  1. Buca kaže:

    Koji je ovo put da se ovaj ugovor potpisuje?

1 thought on “U Kruševcu potpisani ugovori o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i izradu studije o regionalnoj deponiji

Comments are closed.

back-to-top