Potpisani ugovori, u Srnju se gradi regionalna deponija

Postavljeno: 27.08.2021

Ugovori na osnovu kojih će početi sprovođenje projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom, koji će se nalaziti na lokaciji sadašnje deponije u Srnju, potisani su danas u Kruševcu

Potpise na ugovore za sprovođenje projekta koji će omogućiti savremeno skladištenje i upravljanje komunalnim otpadom iz Kruševca i pet opština Rasinskog i Topličkog okruga, potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Tomislav Momirović, direktor KfW banke u Srbiji Rudijer Hartman, gradonačelnica Jasmina Palurović i direktorka ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća Snežana Radojković.

Početak izgradnje je planiran za drugu polovinu 2022. godine, a projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2024. godine.

– Projekat obuhvata izgradnju deponije i izradnju Centra za upravljanje otpadom kao i nabavku kontejnera i posuda za iznošenje smeća. Pored tehničke strane uključena je institucionalna podrška Javnom komunanom preduzeću u cilju uspešne realizacije i održivosti ovog sistema – precizira direktor KfW banke u Srbiji Rudijer Hartman.
Projekat je deo šireg programa koji se sprovodi u tri lokalne samouprave.

– Ukupno je obezbeđeno 33 miliona evra, 22 miliona evra je kredit KfW banke pod povoljnim uslovima , a 11 milioma evra je naša donacija. Od tog iznosa 14,7 miliona evra je predviđeno za Kruševac i investicije ovde – kaže on.

Zadovoljan je dosadašnjom saradnjom sa predstavnicima Kruševca i podseća da je ovde izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović napominje da će pomenuta deponija omogućiti lagerovanje otpada iz Kruševca i nekoliko okolnih opština, te da će to biti učinjeno po najvišim evropskim standardima.

– Kada govorimo o investicijama u komunalnu infrastrukturu i realizaciju ekoloških projekata Kruševac je aposlutni lider u Srbiji. Takođe, naš plan je da u narednih pet godina investiramo četiri milijarde evra i da komunalnu infrastrukturu podignemo na potpuno novi nivo, da našu prirodu učinimo čistijom. Očekujemo da u tom periodu na teritoriji 80 odsto lokalnih samouprava izgradimo potpuno novu komunalnu mrežu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – podseća Momirović.

Potpisivanjem pomenutih ugovora Kruševac, prema rečima gradonačelnice Jasmine Palurović rešava pitanje skladištenja, tretiranja i postupanja sa otpadom, odnosno rešava važno pitanje zaštite životne sredine.

Da će postojeća deponija u Srnju nesmetano funkcionisati tokom izgradnje nove uverava direktorka kruševačkog Javnog komunalnog preduzeća Snežana Radojković.

Ona precizira da se privodi kraju eksproproijacija dodatnih četiri hektara kojima će površina regionalnog centra biti zaokružena na 40 hektara.

– Grad obezbeđuje podršku, odnosno izradu potrebnih dokumenata i planskih akata, onoga što prethodi realizaciji projekta. Projekat je bio na javnom uvidu, izrađen je PDR, konkurisali smo za lokacijske uslove. Pripremamo infrastrukturu, odnosno dovodjenje vode, pojačavanje trafostanica, izradu saobraćajnica. Istovremeno Vlada, Ministarstvo i KfW rade na izboru licenciranih izvođača radova, odnosno konsultantskih kuća koje će dalje u ime svih nas voditi korake i realizovati projekat – objašnjava Radojkovićka.

Podsetimo da je Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom između Kruševca, Aleksandrovca, Brusa, Varvarina, Ćićevca i Blaca, koji je osnova za sprovođenje ovog projekta, potpisan u februaru 2020. godine.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top