Novi kolektivni ugovori za javna komunalna preduzeća

Postavljeno: 15.03.2021

Predstavnici Grada Kruševca, kao osnivača, direktori pet ovdašnjih javnih komunalnih preduzeća i predstavnici sindikata potpisali su kolektivni ugovor koji predviđa viši iznos naknade za rad praznikom, rad nedeljom, noćni rad, bolovanja, jubilarne nagrade i prevoz radnika

Ugovori su potpisani sa direktorima i predstavnicima sindikata Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, Vodovoda, JP Poslovni centar, Gradske toplane i JP za urbanizam i projektovanje.

U ime osnivača, Grada Kruševca, kolektivne ugovore potpisala je gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je napomenula da je potpisivanje kolektivnog ugovora prilika da se zaposlenima u komunalnim preduzećima zakonskim putem pomogne da ostvare veća prava od onih koja su im zagarantovana Zakonom o radu.

– Ovo je prilika da uskladimo Zakon o radu i Zakon o komunalnim delatnostima i njihov kolektivni ugovor kako bi poboljšali stanje u preduzećima komunalnih delatnosti prvenstveno najobičnijih radnika, onih koji rade treću smenu i onih koji rade prekovremeno, ljudi koji su na terenu i koji daju veliki deo svog vremena za dobrobit preduzeća, ali i za dobrobit naših građana – rekla je ona.

Predsednik Veća saveza Samostalnog sindikata za Kruševac i više opština Saša Nešić istakao je da je dogovor oko kolektivnog ugovora između

Gradske uprave, kao osnivača javnih komunalnih preduzeća, i sindikata postignut u veoma kratkom roku.

– Sindikat je vrlo zadovoljan, pre svega jer smo sve završili u kratkom roku. Kolektivni ugovor daje veća prava radnicima koji rade na najtežim poslovima, a osnovni benefiti su za noćni rad, rad praznikom i nedeljom, bolovanja, prevoz radnika i jubilarne nagrade – kazao je on.

Kolektivni ugovor koji je danas potpisan važiće naredne tri godine.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top