U Dijagnostičkom vakcinacija trećom dozom

Postavljeno: 18.08.2021

Treću dozu vakcine protiv korone u Kruševcu je primilo stotinak ljudi, vakcinacija se trenutno obavlja na drugom spratu Dijagnostičkog centra, a građani mogu da biraju između Fajzer i Sinofarm vakcine

– Dom zdravlja u Kruševcu je počeo da daje treću dozu vakcine protiv korone. Građanima su poruke sa obaveštenjem da mogu da prime treću dozu vakcine počele da stižu danas, a juče smo takođe vakcinisali one koji su došli, interesujući se za treću dozu – kazala je za KruševacGrad direktorka Doma zdravlja dr Marina Kostić.

SMS poruke koje građani dobijaju ne sadrže datum niti vreme već obaveštenje o tome da mogu da prime treću dozu vakcine. U Kruševcu ju je, prema rečima dr Kostić, do sada primilo stotinak ljudi.

– Sugrađani mogu da prime Fajzer i Sinofarm, vakcina se daje u Dijagnostičkom, na drugom spratu, gde se inače obavlja vakcinacija prvom i drugom dozom. Planiramo da do petka opremimo poseban prostor, takođe u Dijagnostičkom, za primanje treće doze. Takođe, planiramo odlazak u Gerontološki jer njegovi korisnici pripadaju prioritetnim grupama koje bi trebalo da prime treću dozu – dodala je ona.

U Kruševcu, prema podacima Doma zdravlja, prvu dozu vakcine dnevno primi pedesetak ljudi. Do sada je u našem gradu prvu dozu primilo 47.321, a dve doze 45.120 lica.

U Obaveštenju o primanju treće (buster) doze vakcine, objavljenom na satu e-Uprave, navedeno je da se ona prvenstveno daje osobama sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

U prioritetne grupe spadaju i stariji od 70 godina, potom stariji od 60 godina smešteni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite te zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite. Prioritetni su i građani koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga. Navedeno je da, takođe, treću dozu mogu da prime sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci.

Građani, kako je saopšteno, mogu da biraju vakcinu, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku koja je drugačija od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani.
Iz e-Uprave su obavestili da će se vakcinacija trećom dozom obavljati po redosledu primanja prve dve doze te da će svi građani koji su se vakcinisali dobiti SMS i imjel poziv kada mogu da prime vakcinu.

– Po prijemu SMS i imejl obaveštenja građani će moći da odu u svoj dom zdravlja i tamo prime treću dozu, odnosno nisu u obavezi da odu na istu lokaciju gde su primili prve dve doze. Građani ne treba da se samoinicijativno prijavljuju za treću dozu ili odlaze u domove zdravlja, pre nego što budu kontaktirani od eUprave. Po prijemu poziva treba da se raspitaju o slobodnom terminu za prijem treće doze na vakcinalnom punktu – navedeno je u obaveštenju e-Uprave.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top