Sa jubilarne Grizlijade – “Parče” grada koje znači stil života

Postavljeno: 18.08.2021

Grizlijada, kruševački praznik rokenrola, proslavljena je jubilarni 30. put, uz dobru svirku i još bolju atmosferu. Tinejdžeri, studenti ali i oni malo stariji, okupili su se prošle večeri u kafeu “Grizli”, kako bi uživali u ovoj tradicionalnoj manifestaciji

– Prvi put sam otišao na Grizlijadu pre dvadeset godina. Tad sam bio baš mali, dobio sam tada otvarač za pivo i privezak koji i danas čuvam – priseća se Ivan Bogićević.

On “Grizli” doživljava kao centar andergraund kulture našeg grada.

– Ovo je veliki kulturni centar. “Grizli” je mesto gde je sve ono što je suštinski dobro u ovom gradu i ima neku perspektivu – ističe on.

Njegov drug, Dimitrije Petković, izlazi u “Grizli” već dve decenije.

– Posle bombardovanja sam se doselio u Kruševac i od tad izlazim u “Grizli”. Ovo je jedini alternativni i drugačiji provod u gradu. Ovde dolaze ljudi od 7 do 77. Svi su opušteni, nema glume, svako može da nađe svoju pripadnost ovde. Na Grizlijadu ne dolazim jedino ako sam negde drugde, na primer na Bir festu ili nekom sličnom festivalu – objašnjava on.

Da na Grizlijadi uživaju svi od 7 do 77 potvrđuje prisustvo osnovaca i srednjoškolaca, od kojih su, na ovom događaju, neki prvi put. Jedan od njih je Vuk Milosavljević.

– Izlazim ovde godinu i po dana. Svi su tu, cela ekipa, ovo je epicentar druženja. Svi zajedno smo krenuli da dolazimo ovde, mada stariji su nas povukli. Od roditelja sam čuo da je u “Grizliju” uvek bila najjača muzika i najbolje druženje, iako mnogi imaju predrasude o ovom mestu – navodi on.

Svirka mu se dopala, iako je ljubitelj malo tvrđeg zvuka.

– Bendovi su super, muzika je dobra, malo su možda mlaki za moj ukus, pošto ja volim malo življi zvuk – dodaje.

U najvećoj gužvi, pred terasom Grizlija, zatičemo Beograđanina sa nadimkom Vrba, koji je uz piće uživao uz svirku benda „Fish In Oil“.

– Nisam prvi put u Kruševcu, ali sam prvi put ovde. Deluje jako zanimljivo, slušao sam i ove mlade ljude koji su nastupali i koji tek treba da postanu neko, a sada slušamo ove ostvarene muzičare i baš su dobri. Sviđa mi se ovde – uverava nas on.

Teodora Radosavljević, studentkinja iz Beograda, došla je kod najbolje drugarice Isidore u Kruševac.

– Drugarica me je ovde dovela i odmah mi je rekla da je ovo kultno mesto. Znala sam i ranije za “Grizli”, pošto je Sanja Vučić dosta pričala o ovom mestu i baš me zanimalo kako se ovde odvijaju stvari. Atmosfera je super, ima dosta mladih ljudi, svi se međusobno poznaju i druže što je prelepo – kaže ona.

Iako se svirka završila tačno u ponoć, mnogi su ostali još dugo pred Grizlijem, na ćošku ulice Majke Jugovića, jer je za njih to mesto više od kafića i više od muzike, za njih je to stil života.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top