Za sada sezonski grip nije izolovan, vakcinacija u toku

Postavljeno: 16.11.2021

Tokom proteklih mesec dana, koliko traje vakcinacija protiv sezonskog gripa, u Kruševcu je imunizovano sedam i po hiljada građana. Vakcinacija će se sprovoditi dok se sezonski grip ne registruje, kažu u Zavodu za javno zdravlje. Ta vakcina prvenstveno je namenjena onima sa hroničnim bolestima, starijima od 65 godina i zdravstvenim radnicima

-Od pristiglih 7400 foza “TorVaxFlu” vakcine, koja je trovalentna i  koju proizvodi Torlak, utrošeno je 1.095 doza. Najviše ljudi primilo je francusku vakcinu “Vaxigrip”, od 7.000 dostupnih doza iskorišćeno je 5.915 – kaže dr Mirjana Avramović, epidemiološkinja iz Zavoda za javno zdravlje.

Od nedavno je dostupna i holandska četvorovalentna vakcina, “Ifluvak”, a do sada je dato 547 doza.

-Vakcinaciji najpre podležu svi stariji od šest meseci koji imaju hronične bolesti plućnog sistema uključujući astmu, kao i hronične bolesti kardiovaskularnog sistema. Podležu i oni sa metaboličkim poremećajima kao što je dijabetes, bubrežna disfunkcija, hemoglobinopatija, potom lica sa hroničnim neurološkim poremećajima i malignim oboljenjima, lica sa imunosupresijom uključujući lica sa HIV-om, osobe sa funkcionalnom i anatomskom asplenijom, te osobe kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva ili organa – objašnjava doktorka Avramović.

Sledeća velika grupa podrazumeva lica starija od 65 godina, kao i članove porodice bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontraindikovano davanje vakcine.

-To su članovi porodica onih koji imaju neko stanje koje nosi rizik za tešku formu gripa, a imaju kontraindikaciju za vakcinaciju protiv gripa – ističe ona.

Pored kliničkih indikacija, za vakcinaciju protiv sezonskog gripa treba uzeti u obzir i epidemiološke indikacije.

-To se odnosi na osobe koje su zaposlene u gerontološkim centrima, kod dece, odraslih i starijih lica koji su smešteni u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama – navodi ona.

Vakcinacija treba da se obavi dok se prvi slučajevi sezonskog gripa ne detektuju.

-Dok se ne dijagnostikuje virus gripa trajaće vakcinacija, a on još uvek nije dijagnostikovan. Prethodna sezona je bila blaga, i dešava se da posle takve sezone dođe malo jača, ali još uvek je rano za prognoze, slaćemo kontrolne uzorke, da bismo znali da li se grip pojavio – kaže ona.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top