U četvrtak onlajn konferencija: “Žene 45 plus – Ravnopravnost na tržištu rada i kako je postići“

Postavljeno: 05.10.2020

Konferencija je završni događaj velikog istraživačkog projekta “Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji”, koji je sprovela organizacija „Žene na prekretnici“, a koji je baziran i na iskustvima žena iz našeg kraja. Cilj konferencije je da osvetli i problematizuje pitanje rodne diskrimanacije na tržištu rada, a koja je posledica diskriminacije na osnovu starosne dobi

Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost prepoznaje izuzetno ranjiv položaj žena starijih od 45 godina na tržištu rada i njihovu isključenost sa tržišta rada vidi kao prepreku postizanju rodne ravnopravnosti, poštovanju ljudskih prava i stvaranju ekonomskih vrednosti u cilju opšteg društvenog prosperiteta.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi iz 2018. godine, od milion žena starosne dobi 45-64 godina gotovo polovina je nezaposlena, a čak 15 odsto njih prestalo je da traži posao jer su obeshrabrene brojnim neuspešnim pokušajima. Oko 60 odsto nezaposlenih žena ovog životnog doba nije ostvarilo pravo na penziju i njihov ekonomski položaj i kvalitet života su pod velikim rizicima.

Otuda i projekat koji Udruženje „Žene na prekretnici“ realizuje uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UNWomen). Projektna istraživanja i druge aktivnosti sprovođene su u Kragujevcu, Nišu, Čačku i Aleksandrovcu u partnerstvu sa lokalnim udruženjima iz tih sredina („Putokaz“ Kragujevac, Laris” Čačak, Udruženje samohranih roditelja “Miona” Aleksandrovac i Centar za razvoj građanskog društva ”Protekta” Niš).

Beogradska onlajn konferencija “Žene 45 plus – Ravnopravnost na tržištu rada i kako je postići“, u formatu od tri intenzivna panela otvoriće diskusiju o izazovima i problemima sa kojima se na tržištu rada suočavaju žene koje pripadaju grupi 45+.

Biće reči o socijalnom, ekonomskom, radnom i ljudskom potencijalu ove društvene grupe, o fenomenu neprepoznavanja njihovih kapaciteta, kao i o perspektivama ekonomskog gubitka koji je direktna posledica ovakvog stanja. Biće predstavljena nova istraživanja, rezultati i učesnici projekta.

Konferencija će okupiti stručnu javnost, donosioce odluka,učesnice projekta, donatorsku zajednicu koja podržava ovu vrstu inicijativa i projekata, predstavnike medija i civilnog društva. Detalji se mogu pogledati na: http://www.zenenaprekretnici.org/.

Inače, projekat “Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji” deo je programa “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira Evropska unija. Udruženje „Žene na prekretnici“ koje je nosilac ovog projekta je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje građana, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti rodne ravnopravnosti kroz osnaživanje i povezivanje žena, u srednjim i starijim godinama koje su ostale bez posla. Ciljevi Udruženja su: osnaživanje i osposobljavanje žena koje su ostale bez posla da se ponovo radno angažuju na novom poslu ili novoj karijeri.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top