U apotekama maski nema “ni za lek”

Postavljeno: 01.03.2020

U većini kruševačkih apoteka danima unazad nema ni zaštitinih medicinskih maski ni gelova za dezinfekciju ruku. Apotekari kažu da su i maske i gelovi bukvalno razgrabljeni za samo nekoliko dana, te da nemaju pouzdanu informaciju o tome kada se može očekivati nova isporuka

U jeku panike zbog korona virusa, građani su pohitali u apoteke da kupe zaštitne medicinske maske, a potražnja je bila velika i za gelovima za dezinfekciju ruku. 

Kupovalo se u većim količinama, po dvadesetak, tridesetak pa i više maski i po više pakovanja gelova. Pošto trenutno nema ni gelova ni maski, građani kupuju medicinski alkohol, antibakterijske sapune, vlažne maramice… – kažu u jednoj od kruševačkih apoteka, dodajući da od dobavljača još uvek nemaju povratnu informaciju kada bi mogle da stignu nove količine maski i gelova.

Iako pomama za maskama ne prestaje, struka ističe da obične hirurške maske nisu dovoljno efikasna zaštita, posebno ako se ne upotrebljavaju pravilno, jer nepravilna upotreba može čak da poveća rizik od transmisije. Napominju  da dejstvo maski prestaje nakon dva do četiri sata, a da nakon tog vremena dolazi čak i do bolje prodornosti virusa.

Kada je reč o pravilnoj upotrebi hirurških maski, važno je naglasiti da maska treba da bude postavljena tako da prekrije usta i nos, sa minimalnim prostorom između lica i maske. Masku ne bi trebalo dodirivati rukama, a prilikom njenog skidanja, ruke treba obavezno oprati sapunom i vodom, ili ih obrisati vlažnim maramicama na bazi alkohola. Ukoliko se maska ovlaži, ona vrlo brzo gubi zaštitu, tako da  jednom upotrebljene maske treba baciti.

Da bismo smanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinemo o higijeni , te da sledimo  sledeća uputstva Ministarstva zdravlja – pojačana i česta higijena ruku (naročito pre i posle jela i posle kijanja i kašljanja), pokrivanje nosa i usta  prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u predelu lakta. Onima koji osete simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa virusom, preporuka je da ostanu kod kuće, da se klone javnih mesta, da ne dolazi na posao, u školu ili obdanište. Osobama  koje su doputovale iz Kine , Severene Italije ili drugog žarišta, savetuje se da kontaktiraju Ministarstvo zdravlja, da u narednih četrnaest dana ostanu kod kuće, te da smanje kontakte sa ukućanima.   

Inače, tačne informacije o korona virusu u Srbiji mogu se pronaći na sajtovima Ministarstva zdravlja i Insituta „Batut“, kao i na novom sajtu posvećenom ovom virusu  www.covid19.rs, gde su svakog dana, u periodu od 8 do 18 sati, dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa. 

D.P.

Ostale vesti

back-to-top