Između prošlosti i sadašnjosti: Napredak pred ambisom?

Postavljeno: 01.03.2020

 

Najuspešnija generacija FK Napredak je 1. maja 1976. godine pobedom nad Radničkim u Pirotu obezbedila plasman u Prvu saveznu Ligu, igrala u Kupu UEFA i Rapan kupu. Početak ovog dela šampionata, međutim, za Napredak je, čini se, korak ka ambisu. Poslednji poraz od Radnika iz Surdulice razljutio je i navijače, pa je jedan od njih, nakon utakmice, demonstrativno pocepao sezonsku kartu

Podsećanje na prošla vremena kod većine ljubitelja fudbala u Kruševcu počinje na 1. maj 1976. godine. To je, kažu simpatizeri crveno-belih, bila najuspešnija Napretkova generacija. Pomenutog datuma Kruševljani su pobedom nad Radničkim u Pirotu 1:0, golom Dragiše Ilića, izborili plasman u  Prvu saveznu ligu.

 – Ekipu je vodio trener Tomislav Kaloperović. Bili smo organizovani kao najbolje preduzeće i to je recept za uspeh – kaže najuspešniji predsednik kluba Miomir Rajković, u to vreme izabran i za predsednika Zajednice prvoligaša iako su mu konkurencija bili čelni ljudi Hajduka, Crvene zvezde i drugih, što je u bivšoj Jugoslaviji bilo više od uspeha.

Ovaj drim tim igrao je i Kup UEFA i Rapan kup, seća sa Miša Rajković.

Za pamćenje je i da je u vreme vladavine Miodraga Đidića na mestu predsednika, uz direktora Miroslava Jokića i trenera Vladislava Đukica, Napredak imao najskuplju generaciju tog doba. Iako su ih mnogi osporavali, optužujući igrače da su nameštali rezultate, zanimljivo je da je kompletan tim, od golmana Jugoslava Lazića do svih drugih igrača, našao angažman u inostranim klubovima.

Na domaćoj sceni svakako je za hvalu jedino Napretkovo finale Kupa koje je, doduše, završeno porazom od Zvezde na Marakani.To finale se pripisuje, pre svega, angažovanju tadašnjeg predsednik kluba, Radojice Milosavljevića. Top priča tada bila je kako je on na Marakanu doveo pola Kruševca. Hotel Mladost je bio zakupljen za igrače i njihove učitelje, ali i za ljubitelje fubala iz grada pod Bagdalom. I ova generacija je igrala Kup UEFA.

Vreme sadašnje. Nikad bolji uslovi za život i rad zahvaljujuci Delta Holding  Kompaniji Miroslava Miškovica i njegovog sina Marka koji se neposredno stara o Napretku. Početak ovog dela šampionata, međutim, za Napredak je, čini se, korak ka ambisu. Remi sa Javor Matisom iz Ivanjice u Kruševcu, poraz od Rada na Banjici 2:0 i izgubljeni meč na svom terenu od Radnika iz Surdulice (0:1). 

Očigledno je da strpljenje više nije saveznik FK Napredak. Nemaju ga više ni ljubitelji kruševačkog superligaša. Neki dan to je pokazao i jedan od Napretkovih navijača. Naime, nezadovoljan igrom i porazom protiv Radnika iz Surdulice, navijač B.S. demonstrativno je pocepao sezonsku kartu, izjavivši da više  neće gledati crveno- bele, jer oni to ne zaslužuju.

Lj.Marković

Ostale vesti

back-to-top