Kruševac među finalistima za nagradu Evropske nedelje mobilnosti

Postavljeno: 29.02.2020

Kruševac je jedan od tri grada u Evropi koji su ušli u finale za nagradu za Planiranje održivog urbanog razvoja (POUM nagrada), objavila je nominacije Evropska komisija

– Sve nagrade prepoznaju izuzetne aktivnosti sprovedene u 2019. godini. Nagrade Evropske nedelje mobilnosti prikazuju značajan trud lokalnih samouprava u promociji održive urbane mobilnosti tokom nedelje mobilnosti. POUM nagrada dodeljuje se za izuzetnost u održivom urbanom planiranju, dok se Nagrada za bezbednost na putevima dodeljuje za mere bezbednosti na putevima. Godišnja tema za sve nagrade bila je bezbedno pešačenje i biciklizam – navedeno je u saopštenju.

Osim Kruševca među finalistima u kategoriji većih opština su Retimno iz Grčke i Vroclav iz Poljske. 

Navedeno je da je što se Kruševca tiče žiri bio  impresioniran raznovrsnim programom aktivnosti Kruševca u okviru Evropske nedelje mobilnosti, podržanog učešćem  građana koji su videli novouređene javne prostore, uklanjanje parkirališta i stvaranje urbanih parkova. Kod Retimina su zapazili korišćenje komunikacionih aktivnosti u cilju angažovanja lokalnog stanovništva  u diskusijama o kvalitetu vazduha, obnovljive energije i bezbednosti na putevima dok se Vroclava snažno fokusirala na temu bezbedno pešačenje i biciklizam, koja je promovisana kroz angažovanje i informativne događaje.

Finalisti za dodelu nagrade među manjim opštinama (sa manje od  50 000 stanovnika) su Alfandega da Fe iz Portugala, Kardica iz Grčke i Paide iz Estonije. 

Finalisti za dodelu nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti su Brisel iz Belgije, Kaunas iz Litvanije i Vroclav iz Poljske. 

Osim toga, prvi put, Nagrada za bezbednost na putevima veliča izuzetna i inovativna dostignuća lokalnih samouprava u oblasti bezbednosti na putevima. Finalisti su: Javoržno iz Poljske, Ordu iz Turske i Pontevedra iz Španije. 

Gradovi koji su ušli u uži izbor birani su od strane nezavisnog žirija sastavljenog od eksperata iz oblasti mobilnosti i transporta, a proglašenje četiri pobednika održaće se u Briselu 30. marta 2020. godine. 

Ostale vesti

back-to-top