Tržni centri ponovo rade

Postavljeno: 12.04.2021

Na osnovu odluke koju je doneo Krizni štab, tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6 do 22 časa. Popuštanje mera iskoristili su Kruševljani i obišli omiljene prodavnice u Roda centru

Kako se navodi u Naredbi ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, koja je objavljena u Službenom glasniku, od danas rade zatvoreni trgovinski centri i sve prodavnice u njima. Ugostiteljski objekti u sklopu centara, otvorili su svoje bašte, a dozvoljena je i šalterska prodaja hrane i pića.

U jedinom zatvorenom tržnom centru u gradu do juče su radili samo Roda market i apoteka, a od danas rade i ostale radnje, pa su sugrađani pohrlili u kupovinu. Pošto u Roda centru nema restorana, na terasi kafića se ispijaju kafe.

U samom objektu svi nose maske, i radnici i posetioci, a kako bi se izbegla gužva u prodavnicama, jedan radnik stoji na ulazu i propušta novog kupca, kad prethodni napusti objekat. Kupci čekaju svoj red ispred radnje, poštujući fizičku distancu od dva metra.

Nove mere podrazumevaju korona redara tj. lice zaduženo da upozorava goste na obavezu nošenja zaštitne maske. Takođe, neophodno je da na ulazu svake radnje bude vidno istaknuta ukupna kvadratura objekta i broj lica koja istovremeno mogu boraviti u tom objektu, kao i obaveza nošenja zaštitne maske.

Ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, moraju se odrediti i vidljivo obeležiti ulazna i izlazna vrata. Na ulazu u objekat moraju se koristiti dezobarijere, a fizička distanca među korisnicima mora biti dva metra. Zajedničke prostorije i predmete koje koriste korisnici (toaleti, rukohvati na stepenicama, liftovi i sl.), moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati, a radnici moraju neprekidno nositi maske.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top