Sa sednice štaba za vanredne situacije u Varvarinu: Apel stanovnišvu da ne spaljuje biljne ostatke

Postavljeno: 09.07.2024

Na dnevnom redu Prve redovne sednice Štaba za vanredne situacije opštine Varvarin, kojoj je predsedavala predsednica opštine i komandant štaba dr Violeta Lutovac Đurđević, našlo se 5 tačaka, a nakon upoznavanja članova Štaba za vanredne situacije opštine Varvarin, koji su imenovani Odlukom o obrazovanju opštinskog Štaba za vanredne situacije, predstavljen je polugodišnji izveštaj o stanju sistema za javno uzbunjivanje.

Među tačkama našlo se i obaveštenje o preduzimanju posebnih mera zaštite strnih useva od požara tokom žetve i tom prilikom je upućen apel građanima da ne spaljuju biljne ostatke, jer spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom koji nanose velike materijalne štete i mogu da dovedu do stradanja ljudi.

Prema Zakonu o zaštiti od požara predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara. Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka je zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, a lice koje je izazvalo požar je dužno da vatrogasno – spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu sa posebnim propisom. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od dve godine.

Članovi Štaba su upoznati i sa Komandno – taktičkom vežbom „Varvarin 2024”, koju organizuju „Caritas Srbije” i Sektor za vanredne situacije.

O. M.

Foto: Instagram stranica opštine Varvarin

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top