Da li sniženja hrane diktiraju našu trpezu?

Postavljeno: 11.08.2022

Vrtoglavi rast cena osnovnih životnih namirnica naterao je i one sa boljim primanjima da sve češće kupuju na akcijskim sniženjima. Iako je neretko reč i o proizvodima pred istek roka, rafovi na kojima su izloženi brzo se isprazne. Kupci kažu da su uštede nisu zanemarljive a mnogi da je to jedini način da kupe veći deo onoga što im je potrebno

Sugrađanka K.M. oduvek kupuje na sniženju, ranije kako bi uštedela za neki “komad” garderobe a sada, kako kaže, da bi porodica mogla i da se prehrani i da se plate dažbine.

– Kako su cene počele da divljaju, tako je moja plata postala mala da bih mogla da kupim i hranu i da platim namete. Ne kupim nikada sve sa spiska koji ponesem u prodavnicu, već samo ono što je u tom trenutku ujedno i na akciji. Omiljeni jogurt sada mi je onaj čija je cena snižena, a dobar začin je onaj koji je jeftiniji – kaže pomalo u šali naša sugrađanka.

Da ranije nije obraćao pažnju na sniženja i da je uvek kupovao isključivo od određenog proizvođača, navodi četrdesetogodišnji S.D.

– Jednom nedeljno idem u nabavku i uglavnom su to isti proizvodi. Kako su počela ova poskupljenja, svaki put se iznenadim na kasi kad mi prodavačica kaže iznos. Ako ovako nastave cene da rastu, počeću i ja da gledam akcije – kaže on.

Akcijska sniženja su različita, od dva po ceni jednog proizvoda, preko cena nižih i do 50 odsto, do ličnih promocija i popusta uz karticu.

– I ranije sam uvek pratila akcije u prodavnicama, narocito sada, kada su cene zaista podivljale. Kako bih uspela da izdržavam porodicu, moram da izdvojim prioritete i odreknem se skupih namirnica. Pri svakom odlasku u kupovinu, ponekad uštedim i do 500 dinara, što nije malo u današnje vreme. Dakle, ako se gledaju akcije i pametno kupuje, mesečno može dosta da se uštedi – kaze 37-godisnja I.P.

Iako su u manjini, još uvek ima i onih koji se omiljenih proizvoda ne odriču, bez obzira na cenu.

– S obzirom da su mi porodična primanja nešto veća od prosečnih, nisam prinuđen da pratim akcije. Ne odričem se namirnica koje volim, bez obzira na cenu. A ako je to sto sam svakako planirao da kupim vec sniženo, onda još bolje – navodi sugrađanin D.M.

Da i pored toga što uvek gleda da uštedi kupujući jeftinije proizvode, finansijski i dalje teško izlazi “na kraj”, jada se se 50-godišnja N.T.

– Pre svake kupovine obavezno napišem spisak namirnica i onda pratim šta je na akciji. Naravno, koristim i super karticu, kako bih dodatno uštedela. Ipak, koliko god gledao da manje platiš, opet je skupo, nekada sam za istu sumu novca mogla da kupim duplo više namirnica, napunim dve torbe, a sada to otprilike stane u jednu kesu – objašnjava Nataša S.

Na kraju, dosta je i onih koji su postali pravi lovci na sniženja, pa sa spiskom za potrebnim namirnicama, prošetaju kroz više marketa.

– Redovno pratim akcije i proizvode snižene pred istek roka. Često obiđem i nekoliko marketa, pa kupim gde je šta jeftinije. Jogurt, mleko i mlečni proizvodi su nešto sto uvek gledam da platim manje jer to kupujem svakodnevno, dok je meso poskupelo na svim mestima, tu već često nemam izbora, jer i kada je sniženo za mene je još uvek skupo – kaže R.M.

Oni koji su bili na odmoru van zemlje, kažu da su se nakon povratka bili neprijatno iznenađeni.

– Kad svaki dan idete u prodavnicu, a cene se povećavaju mic po mic, onda zapravo ne vidite koliko je to mnogo za samo nekih petnaestak dana. Bili smo na odmoru i kad smo se vratili i otišli u prvu nabavku, bili smo šokirani cenama mesa, mleka i mlečnih proizvoda, toalet papira… Ma sve je poskupelo mnogo – navodi Nevana M.

Anketirani sugrađani bili su gotovo jedinstveni u stavu da su sadašnje cene nerealne, da imaju utisak da su i proizvođači i trgovci zloupotrebili aktuelnu situaciju kako bi dodatno zaradili. Kažu da ne znaju koliko je takva poslovna politika pametana jer će, mišljenja je većina potrošača, kupovna moć toliko opasti da će se u jednom trenutku kupovati samo ono što je najneophodnije.

J. Pavlović

Ostale vesti

back-to-top