Krizni štab odlučio: Školska godina počinje uobičajeno, časovi će trajati 45 minuta

Postavljeno: 24.08.2021

Na danas održanoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da školska godina počinje 1.septembra. Kako je u obraćanju medijima kazao ministar prosvete Branko Ružić, formiraće se timovi koji će pratiti stanje u školama, i u svakoj lokalnoj samoupravi, na nedeljnom novou,  donosiće se odluke o tome kako će se nastava odvijati

Ministar Ružić rekao je da će školska godina početi uobičajeno i da će časovi trajati 45 minuta.

– Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model je kombinovani, gde bi jedan dan radili onlajn nastavu, a drugi u školi. Treći model je rezervisan za najugroženije sredine. Za te škole spremljena je onlajn nastava za srednje škole, kombinovana za osnovne. Časovi bi bili 30 minuta, i đaci bi bili podeljeni u grupe – kazao je Ružić.

Ministar je rekao da onda kada dođe do zaražavanja, u predškolskoj ustanovi ili školi, sva deca od tada nose maske, a zaraženo dete ide u katrantin. Onda kada je dvoje ili više zaraženih, sva deca će narednih deset dana biti na onlajn nastavi.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću virusa, te da iz tog razloga strogo treba poštovati sve mere predložene za školske ustanove. Modeli koji su prikazani, kako je istakao, pokazuju da se podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ukoliko nisu, onda moraju da nose maske.

– Glavno oružje nedovoljno koristimo, a ono je vakcina. Što više oko dece ima vakcinisanih, manje može dete da unese u školu virus – rekao je Kon, te naglasio da kompletna nauka stoji iza apela za vakcinaciju.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba bilo je reči i o kovid propusnicama i obaveznoj vakcinaciji, ali nikakve konkretne odluke nisu donete u vezi sa tim temama.

Ostale vesti

back-to-top