Krizni štab: Treća doza vakcine za lica sa oslabljenim imunitetom

Postavljeno: 28.07.2021

Na sednici Kriznog štaba održanoj danas popodne odlučeno da se omogući davanje treće doze vakcine protiv korona virusa i to pre svega rizičnim grupama

Kako je medijima kazala Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, preporuka Kriznog štaba je da u prvoj grupi treću dozu vakcine dobiju osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, te osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi.

U ovom momentu, kako je kazala, to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno pojačanje postvakcinalnog imuniteta trećom dozom, šest meseci nakon prijema druge.

Uz podsećanje da je prvu dozu vakcine do sada primilo 49,7 a drugu 47, 6 odsto punoletnih građana i da to nije dovoljno da bi se sprečilo širenej bolesti, Kisić Tepavčević apelovala je na građane da se vakcinišu u što većem broju.

Istakla je i to da je tek svaka peta osoba mlađa od 30 godina vakcinisana, da ta populacija ranije nije bila prioritetna, ali da je sada došlo vreme da se mladi vakcinišu jer su značajni prenosioci bolesti.

Govoreći o predstojećoj školskoj godini, ministarka je rekla da će odluka o tome kada će početi školska godina biti doneta u nedelji pre 1.septembra, a da će od epidemiološke situacije neposredno pre toga, zavisiti i način sodvijanja nastave.

Ostale vesti

back-to-top