Korona i more – koje su trenutne epidemološke mere?

Postavljeno: 28.07.2021

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, korona brojke ponovo rastu. Restriktivne mere u regionu menjaju se iz dana u dan kako bi se smanjilo širenje zaraze. Koje destinacije biraju Kruševljani i šta je sve neophodno kako biste se odvažili na put otkriva za naš portal Katarina Andrejić iz turističke agencije Soletico

Svaka zemlja ima svoje protokole i uslove za ulazak. Uglavnom su to antigenski testovi za koje je smanjena procedura, stižu za dvadesetak minuta, povoljni su i pristupačni te nisu skupi i neizvodljivi, u mnogim zemljama se rade gratis. Važe 48 sati od momenta uzorkovanja što je sasvim dovoljno da se stigne do Turske, na primer autobusom – kaže ona.

Za one koji putuju u Grčku i Tursku neophodna je potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) ne stariji od 48 sati ili potvrda o preležanom kovidu. Za razliku od Grčke, koja dozvoljava ulaz deci do 12 godina bez ikakvih ograničenja, Turska dozvoljava slobodan ulaz svim maloletnim licima.

Na sajtu Grčke ambasade stoji da turisti koji putuju u Grčku moraju pre polaska da popune elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Kada je u pitanju Egipat, za ulazak je neophodan PCR koji se može raditi u Kruševcu ili na aerodromu ili potvrda o kompletnoj vakcinaciji. Što se tiče Crne Gore i Albanije još uvek nema nikakvih uslova, zbog čega su ove dve destinacija ove godine najpopularnije.

Kruševljani najviše vole Grčku, ali se ove godine dosta putuje i u Crnu Goru i Albaniju jer tamo nema velikih ograničenja – navodi ona.

U Crnoj Gori je nedavno, zbog povećanja broja novoobolelih, uvedena privremena zabrana rada noćnih klubova i diskoteka, na otvorenom i zatvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je i organizovanje muzičkih festivala, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Crna Gora će, uoči pridruživanju EU digitalnom kovid sertifikatu, dobiti Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. Jula, kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Putovanje u uslovima pandemije može delovati komplikovano, ali iz turističke agencije nas uveravaju da potražnja odavno nije bila veća.

U odnosu na prošlu godinu je i više nego dobro, jer prošle godine sezone nije ni bilo. Putuje se i to poprilično. Mi smo krenuli da sklapamo dogovore sa hotelima i avio kompanijama sredinom maja, kada su države izašle sa protokolima za leto i odmah je krenula prodaja. Sezona je turbulenta, velike su gužve pošto su se ljudi uželili mora – ističe ona.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top