Završena 18. muzička manifestacija “Stanislav Binički”

Postavljeno: 28.07.2021

Tradicionalna muzička manifestacija, koju Kulturni centar Kruševac organizuje svake godine u čast kompozitora Stanislava Biničkog, održana je u Jasici. U nedelju, u porti crkve Svetog Prokopija organizovana je 17. likovna kolonija, dok je centralni program manifestacije upriličen juče, na dan kada je Binički rođen

Na sedamnaestoj likovnoj koloniji, učešće je uzelo 17 likovnih umetnika iz Kruševca i Jasike. Bila je ovo prilika da se učesnici i organizatori sete lika i dela osnivača ove likovne kolonije Milorada Vesića, koji nije više među nama. Izložba nastalih radova otvorena je Porti crkve u Jasici, na dan rođenja znamenitog kompozitora, zavičajca, Stanislava Biničkog, 27. jula.

Ovim povodom položeno je i cveće na spomen ploču ovog kompozitora, a veče je zatvorila prva srpska opera, “Na uranku”, njegovo čuveno delo za koju je libreto napisao Branislav Nušić. Radnja opere događa se na turskom selu i prati ljubav dvoje mladih, Radeta i Stanke, koju ometa seoski aga Redžep beznadežno zaljubljen u Stanku. Operu je izvelo Muzičko–opersko–teatarska organizacija iz Beograda, a Kruševljani su u njoj uživali i na Vidovdan, kada je izvedena ispred Kuće Simića.

Muzičku manifestaciju “Stanislav Binički” organizovali su Kulturni centar, MZ Jasika i OŠ “Stanislav Binički”, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top