Ima šećera, nema šećera

Postavljeno: 27.07.2022

Iako zvanično nema nestašice šećera, rafovi gde stoje pakovanja sitnog šećera obično su poluprazni ili prazni. Prodavci kažu da redovno pune rafove, ali da se oni u roku od nekoliko sati isprazne. U manjim marketima šećera uglavnom uopšte nema

U većim marketima kupovina sitnog šećera limitirana je na pet kilograma da se, kako navode trgovci, ne bi pravila veštačka nestašica.

Dobijamo iste količine šećera kao i do sada, redovno punimo rafove, ali se oni još u toku prepodneva isprazne. Da li je iz straha da šećera neće biti, da će poskupeti ili je razlog što je ovo period kad se pravi „slatka zimnica“, ne znamo – kažu trgovci.

U manjim marketima pak kažu da oni već izvesno vreme šećer uopšte ne dobijaju.

– Već izvesno vreme nemamo šećer. Trebujemo, ali ne stiže. Nikakvo obrazloženje ne dobijamo zbog čega nam se ovaj artikal ne isporučuje, jednostavno kažu da nema. Što se mene tiče nisam na gubitku jer je ionako nakon što je ograničena cena, zarada bila jedan dinar, ali mi je neprijatno zbog kupaca što svaki put moram da im kažem da šećera nema – kaže vlasnica manje prodavnice mešovite robe.

U razgovoru sa kupcima saznali smo da većina njih ne kupuje veće količine.

– Kupim koliko mi treba. Sada sam uzela malo više jer pravim džemove, ali tako sam radila i ranijih godina, pa nije bilo nestašice. Priča se da vlasnici manjih radnji u nekim selima gde inspekcija ne zalazi često uzimaju veće količine, a onda prodaju po 135 dinara, tako sam čula. Uzmu oni tih pet kilograma, ali se vrate po nekoliko puta, povedu još nekoga da uzme umesto njih, i eto praznih rafova – kaže sugrađanka.

Rafovi gde inače stoji sitan šećer prazni su od trenutka kada je Uredbom Vlade cena ovog proizvoda ograničena na 90 dinara. Potražnja šečera u kocki nije velika, pa ga uglavnom ima u većim marketima. U nekim manjim, nema ni ovog artikla.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top