Triptih „Raspeto Kosovo” posvećen Milunki Savić

Postavljeno: 26.06.2022

Tradicionalna Vidovdanska manifestacija, triptih Raspeto Kosovo”, obuhvatila je izložbu skulptura Ikone zaboravljene zemlje” Đorđa Arnauta i poetsko-muzički programo Milunka Savić – srpska heroina”. Ovom svečanošću obeleženo je 130 godina od rođenja Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja i 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti Stanislava Biničkog, autora kompozicije Marš na Drinu”.

– Ovim triptihom podsećamo na duhovne vertikale nacionalnog bića, ukorenjenog na svetom tlu južne srpske pokrajne i upućujemo poziv za očuvanje i zaštitu sakralne baštine Kosova i Metohije, bisera Evropske kulture i duhovnosti. Legat Milića od Mačve, Kosovo prvi prag Srbije”, čuva 130 slika poznatog srpskog slikara Milića Stankovića, koji je naš grad video kao prvi prag Srbije, prvu liniju odbrane, grad koji Srbiju i srpstvo brani Vidovdanskim zavetom i predanjem – rekla je direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević.

Ovogodišnja tema manifestacije bila je heroina Milunka Savić, dobrovoljac u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Srpska Jovanka Orleanka, kako su je zvali, pripadala je čuvenom „Gvozdenom puku”, najelitnijem Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo”. Ranjavana je devet puta i nosilac je najviših odlikovanja: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta i Medalje za hrabrost Miloš Obilić.

Pred ljubiteljima poezije, drame i muzike nastupili su brojni gosti. Triptih su otvorili pesnici iz Novog Sada, Đorđo Sladoje, glavni i odgovorni urednik Letopisa Matice srpske, i Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske. Duvački orkestar „Singidunum” i operski pevač bas Mihailo Šljivić izveli su najlepše pesme u duhu sećanja na naše velikane i hrabre pretke. Dramska umetnica Vesna Stanković odigrala je četiri slike iz monodrame o Milunki Savić.

Inače, Kulturni centar Kruševac od 2009. godine organizuje Vidovdansku manifestaciju triptih „Raspeto Kosovo” čiji je naziv nastao po slici Milića od Mačve.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top