Svetosavska nagrada profesoru Darku Mihajloviću

Postavljeno: 12.01.2023

Darko Mihajlović, profesor istorije i specijalista politikolog u oblasti međunarodne politike, ovogodišnji je dobitnik Svetosavske nagrade. Ovo priznanje, tradicionalno, za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke u Kruševcu, dodeljuje ovdašnji Kulturni centar.

-Odluka saveta je bila jednoglasna da ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade bude Darko Mihajlović, profesor istorije i politikolog, Kruševljanin. Ono što ga je preporučilo je njegov dugotrajni i kontinuirani rad u oblasti prosvete i nauke i kulture. Ovo je jedinstven slučaj da imamo dobitnika koji je dao doprinos u sve tri oblasti koje mi vrednujemo – saopštila je, u ime Saveta za dodelu Svetosavske nagrade, direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević.

Mihajlovićev predagoški rad izdvaja se kreativnošću i inovativnošću.

-On je omiljen među decom, osvojio je 103 nagrade na republičkim, okružnim i opštinskim takmičenjima. Pravi je primer kako decu treba usmeravati, ne samo da se bave istorijom kao predmetom u školi, već i istraživačkim radom – dodala je ona.

Poznat je njegov doprinos u oblasti kulture. Objavio je nekoliko knjiga: “Olovkom na vihorove”, “Osmehom na vihorove“ i “U vihoru misli”, potom “Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904.”, “Od Kruševca preko Albanije do Pariza, sećanja dr primariusa Tihomira Lj. Protića”, “Dvanaesti pešadijski puk Cara Lazara” i mnoge druge naučne studije.

-Sva njegova dela ostavila su traga u kulturi i prosveti u našoj lokalnoj zajednici. Svojim aktivnostima doprineo je promociji kulturne i istorijske baštine Kruševca. Možemo slobodno reći da je on dobar ambasador našeg grada i njegove slavne prošlosti – poručila je Kaplarevićka.

Laureatu će nagrada biti uručena na Svečanij akademiji, zakazanoj za 25. januar u Kruševačkom pozorištu, u organizaciji Kulturnog centra i Kruševačke eparhije.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top