Pred publikom brojna „vihorovanja“ Darka Mihajlovića

Postavljeno: 16.12.2022

Dve knjige sugrađanina, istoričara i aforističara Darka Mihajlovića, predstavljene su u Klubu Kulturnog centra Kruševac. ,,U vihoru misli “ naziv je knjige aforizama, i kako autor sam kaže, to je završni deo trilogije ,,Vihorovanje”.

Satira i humor su glavno oružje Darka Mihajlovića, stoga je objavio ovu knjigu, neobičnu zbog velikog broja recenzija. Svoje recenzije čitali su Bratislav Kostadinov, pesnikinja Slađana Bundalo, Vladica Radojević, kao i Jelena Protić Petronijević, koja je vodila program.

Mihajlović je zajedno sa pesnikinjom Anom Babić, inače nekadašnjom učenicom, čitao nasumično odabrane aforizme. Publika se zabavljala, aplauzom i osmehom je reagovala na svaki aforizam. U prvom delu programa, nastupao je i Luka Kijačić, koji je pročitao jednu Mihajlovićevu pesmu. Etno grupe ,, Smilje” i ,, Praskozorje”, koje vodi učiteljica Slavenka Miladinović, ulepšale su ovaj događaj svojim numerama.

Slađana Bundalo, u svojoj recenziji, kaže: „Ako je Hipokrat otac aforistike, onda je Darko njegov duhovni potomak u pravom smislu te reči. Zato je ova knjiga ,, U vihoru misli” pravi lek u ovim teškim i opterećujućim vremenima, kada je savremeni čovek, ma kako surovo zvučalo, zaboravio da se smeje… Ova knjiga je Darkov pogled na život iz jednog satiričnog ugla, gde sve dobija dublji tj. pravi smisao. Obuhvatio je celokupno društvo tražeći pravednog pojedinca kao jedinu uzdanicu, u nimalo srećnim, ali ipak obećavajućim okolnostima...

Takođe, autor je predstavio knjigu ,, Od Kruševca preko Albanije do Pariza – sećanja dr Tihomira Protića”. Mihajlović je istakao vrednost ove knjige, čitavo sećanje jednog čoveka, koji se sa 16 godina prijavio kao dobrovoljac u Prvom svetskom ratu. Dr Protić, pored toga što je bio naš savremenik, bio je rodom iz Kruševca i upravo zbog toga ova knjiga zadužuje naš grad.

Uz detaljno objašnjenje, neobični profesor Mihajlović je, izvdajajući vredne opise i hrabo iznoseći činjenice, publici približio sadržinu knjige. Brojni poštovaoci njegovog rada, prijatelji, kolege, učenici, mogli su nešto da nauče, da se nasmeju, ali i doprinesu atmosferi ove večeri, koju većina ocenjuje kao veoma dobru.

Na kraju večeri pokloni, ali i torta iznenađenja.

Zahvalan sam svim saradnicima, učesnicima, gostima i onima koji su promovisali knjige, takođe onima koji prate i podržavaju moj rad. To je podstrek da se izdrže napori i to ukazuje da sam kroz “ vihorove” prolazio pravim putevima – poručio je Darko Mihajlović.

Luka Kijačić

Foto: Kulturni centar Kruševac


Ponosni na članove Kluba „Mladi u Gradu“

Autor teksta, Luka Kijačić, mladi je saradnik naše redakcije, jedan je od članova našeg Kluba „Mladi u Gradu“.

Reč je o Klubu koji je naša redakcija ranije oformila, pozivajući mlade da se pridruže. Kao njegovi članovi mladi predlažu teme, kojima će se naši mediji baviti, , a ukoliko žele, mogu da učestvuju u kreiranju tekstova.

Cilj nam je da se na ovaj način čuje glas mladih, da oni postanu oni koji primećuju, ali i utiču na dešavanja u svom okruženju!

Mladi, ukoliko želite da nam se pridružite to možete učiniti slanjem poruke na mejl [email protected], ili preko društvenih mreža, fejsbuk stranice KrusevacGrad i instagram profila novinegrad.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top