Predstavljen program Erasmus  plus, namenjen mladima i sportu

Postavljeno: 12.01.2023

Na skupu, održanom u Kruševcu u saradnji ovdašnjeg Sportskog saveza sa fondacijom Tempus, predstavljeni su fondovi Evropske unije, namenjeni obrazovanju mladih i sportu.

Erasmus plus program, kako je saopšteno, nudi mogućnost organizacijama i ustanovama da kroz različite vrste projekata unapređuju profesionalne veštine zaposlenih.  To su tzv. projekti mobilnosti, u oblasti sporta, koji sportskom osoblju, zaposlenima i volonterima, omogućavaju da odlaze u inostranstvo u svrhu profesionalnog usavršavanja, treninga, posmatranja drugih kolega na radu i da tako unapređuju veštine. Prilikom povratka u svoju organizaciju, znanjem koje su stekli, unaprediće i rad matične ustanove.

Predstavljeni su i  projekti mobilnosti u oblasti mladih, koji  nude mogućnost da se sastanu u jednom periodu od pet dana do tri nedelje i da zajedno kroz različite radionice, seminare, igre, i druge scenarije uče te da unapređuju svoje veštine.

To mogu biti interkulturalne veštine, socijalne, u zavisnosti od toga kako organizacija osmisli projekat. Bilo je govora o složenijim, projektima saradnje, odnosno projektima razmene dobrih praksi između organizacija, koje već imaju iskustva u sportskom ili omladinskom radu.

To je nova mogućnost da sportske organizacije prošire sportske kapacitete u cilju razmene iskustava, sticanja novih znanja sa partnerima iz evropskih zemalja. Benefit programa jeste sticanje iskustva, razmena znanja i nekih praksi koje već postoje u radu i u kapacitetu tih organizacija s kojima će biti partneri i sa kojima će sarađivati u okviru realizacije tih projekata – rekao je tehnički sekretar ovdašnjeg Sportskog saveza, Aleksandar Nikolić.

Predstavnica fondacije Tempus, Vedrana Marković, koordinatorka grupe za mlade, informisanje i sport, objasnila je kako zainteresovani mogu da se prijave za program „Erasmus plus“:

Svake godine, jednom godišnje, za sektor sporta se raspisuju pozivi za podnošenje projektnih prijava. Kada je reč o sektoru mladih, imamo  dva konkursna roka godišnje. Prvi je u februaru ili martu, u zavisnosti od tipa projekta, a drugi bude na jesen, u oktobru, obično. Ove godine očekujemo prvi rok 23. februara, drugi 22. marta i 4. oktobra u drugom konkursnom roku.

Organizacije koje su zainteresovane za učešće, dodala je ona, mogu da se prijave pomoću elektronskih formulara, koji se nalaze na platformama Evropske komisije. U zavisnosti od tipa projekata, postoje dve platforme i putem njih se podnose projektne prijave. Takođe, ko god da je zainteresovan za učešće, može da se obrati nama, fondaciji Tempus.

Otvoreni smo za onlajn sastanke, ukoliko neko nije u Beogaradu. Postoji i mogućnost kontakta preko  sajta tempus.ac.rs i erasmus. rs. i putem mejla [email protected] – kazala je ona.

V.M.

Ostale vesti

back-to-top