„Super devojčicama“ uručene stipendije

Postavljeno: 31.10.2022

Stipendije, obezbeđene kroz kampanju #PodržiSuperdevojčice, koju je sprovela kruševačka organizacija Alternativni centar za devojke, uručene su dobitnicama.

Na svečanosti, održanoj u kruševačkom narodnom muzeju, okuplo se dvadeset devojčica, dobitnica stipendije, koje su došle iz cele Srbije, a ovakvu podršku su zaslužile jer su talentovane u različitim oblastima.

Na Konkurs „Super devojčice 2022“, koji je bio otvoren od 21. septembra do 5. oktobra, pristiglo je 384 prijava devojčica iz cele Srbije.

Usled velikog broja prijava, pred komisijom za ocenjivanje prijava i timom ACZD,  podsećaju iz te organizacije, nije bio nimalo lak zadatak, jer su sve prijave bile izuzetno kvalitetne i ukazivale su na veliku potrebu za podrškom.

Ipak, usled ograničenih resursa, konačna rang lista limitirana je na 20 dobitnica, iako tim koji stoji iza realizacije kampanje „Podrži Super devojčice“, veruje da su sve devojčice koje su se prijavile na Konkurs, Super devojčice i da podjednako zaslužuju stipendiju i bolje uslove, odnosno podršku za razvijanje talenata i veština u oblasti nauke, umetnosti i sporta!

Inače, ovogodišnja kampanja https://www.donacije.rs/projekat/super-devojcice/ #PodržiSuperdevojčice je trajala od 1. septembra do 30. septembra 2022, početni cilj je bio da se prikupi 330.000 dinara, kako bi dodelile 10 stipendija. Očekivanja su premašena, jer je na kraju prikupljeno 474.335 dinara. Iznos je  dupliran, odnosno uvećan za 3.500 dolara, koje je donirala Trag fondacija te je umesto 10, dodeljeno 20 stipendija!

Podsećamo da je kampanja #PodržiSuperDevojčice inspirisana Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra i koji je prvi put obeležen 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti javnosti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta!

Podsetimo i ko su dobitnice:

1. Nađa Ljušić, Šid, slikarstvo

2. Emilija Vujanović, Beograd, balet i violončelo

3. Kristina Vasić, Paraćin, saksofon

4. Petra Babić, Mionica, violončelo

5. Anđelka Petković, Smederevo, violončelo

6. Katarina Bjelović, Beograd, slikarstvo

7. Vladana Rajković, Trgovište/Knjaževac, slikarstvo

8. Sofija Mirčeta, Beograd, parakarate

9. Tara Čulić, Valjevo, biciklizam

10. Zara Matić, Striža/Paraćin, ritmička gimnastika

11. Jazmin Horvat, Senta, vaterpolo i plivanje

12. Sara Nikolić, Babušnica/Pirot, stoni tenis

13. Ilijana Stojanović, Svilajnac, ritmička gimnastika

14. Jana Milenović, Rača/Kragujevac, karate

15. Elena Ogrizović, Zrenjanin, robotika

16. Sunčica Đurđević, Žiča/Gotovac/Kraljevo, matematika i fizika

17. Jelena Vukosavljević, Beograd, hemija i fizika

18. Ivana Ristić, Trupale/Niš, robotika

19. Sofija Čuperkić, Podvrška/Kladovo, biologija

20. Luna Đurđina Dobrić, Negotin, programiranje i matematika

Komisiju koja je odlučivala od dobitnicama činile su: Jelena Jaćimović, ilustratorka; Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu; Olga Boškov, aktivistkinja Femix-a i Rok kampa za devojčice; Nataša Petrović, fudbalska trenerica; kao i timu ACZD-a!

– Zahvaljujemo se svim donatorima/kama i ljudima dobre volje koji su na različite načine podržali ovu inicijijativu i doprineli da 20 devojčica širom Srbije dobije zasluženu i preko potrebnu podršku za razvoj u oblasti nauke, umetnosti i sporta – poručuju iz Alternativnog centra za devojke.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top