Tri “super devojčice” dobile jednokratne stipendije

Postavljeno: 29.04.2022

Povodom Međunarodnog dana devojčica u IKT-u (informaciono – komunikacionim tehnologijama) kruševačka organizacija Alternativni centar za devojke objavila je rezultate konkursa „Stipendije za Super devojčice u IKT-u“.

Na konkurs je stiglo ukupno 30 prijava talentovanih devojčica uzrasta od 11 do 14 godina koje su zainteresovane ili se već bave IKT-om. Dobitnice stipendija su  Anastasija Jovanov iz Zrenjanina, Ana Davčik iz Donjeg Tavankuta kod Subotice i Kruševljnaka Teodora Mitrović. Čestitamo dobitnicama stipendije, a ostalim devojčicama poručujemo da ne odustaju od svojih snova, ambicija, ciljeva i želja, već da se prijave na sledeći konkurs – saopšteno je iz Alternativnog centra za devojke.

Na Međunarodni dan devojčica u IKT-u, koji je obeležen 28. aprila, cilj ACZD je bio da naglasi koliko je važno ohrabriti i podržati devojčice da ne odustaju od svojih snova i ambicija u oblasti IKT-a, jer u toj organizaciji veruju da je važno da se snovi i ambicije podrže u trenutku kada nastaju.

Napominju da su imale težak zadatak da među pristigli prijavama odaberu tri najbolje.

Znale smo unapred koliko su devojčice koje se bave IKT-om predane, sposobne i hrabre. Slutile smo da će nam posao odabira pasti teško, jer su nam mogućnosti ograničene, a prijave devojčica sjajne. S obzirom da naša misija podrške devojčicama pravi svoje prve korake, isto kao naše Super devojčice u IKT-u, verujemo da će se prilike umnožavati, znamo da ćemo svake naredne godine biti u prilici da se izborimo za još više stipendija, za još više osmeha i radosti naših Super devojčica – navela je, u ime ACZD, Andrijana Kocić, koja se istovremeno zahvalila svima koji/e su podržali ovu kampanju!

Komisiju za dodeljivanje stipendija činile su Jelena Jaćimović, dizajnerka, Lidija Murtinova, programerka i tim ACZD-a, a tri devojčice su jednokratno dobile po 25 hiljada dinara.

Inače, Međunarodni dan devojčica u IKT-u je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta. Obeležavanje tog dana trebalo bi da podstakne i ohrabri devojčice da prilikom odabira budućih profesija, ali i hobija ne podležu stereotipima i biraju zanimanja iz sektora informaciono komunikacionih tehnologija.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top