Patrijarh osveštao crkveno zvono u manastiru Svetog Luke u Bošnjanu

Postavljeno: 31.10.2022

Zvono na manastiru Svetog Luke u Bošnjanu, koje je danas, u prisustvu brojnih vernika, osveštao patrijarh srpski Porfirije, izliveno je u Sankt Petersburgu, dar je vernika iz Rusije, teško je 15 tona, a čuće se do Kruševca, jer bi trebalo da njegov zvuk može da dopre do područja u opsegu od 40 kilometara.

Danas osveštano zvono nazivaju i onim koje „zvoni na uzbunu” odnosno opominje ljude da ne skreću sa puta vere. Dolazak zvona iz Rusije je svojevrsno ispunjenje predviđanja Tadeja Vitovničkog, koji svojevremeno prorekao da će se na tom svetom mestu čuti “carsko rusko zvono”.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije je, u svojoj besedi, pozvao okupljeni narod na sabornu molitvu, na zajednistvo:

– Kad stanemo pred Hrista ne postoji ništa drugo sem ime i prezime i kakvo ti je srce, da li je čisto ili nije.

Gradnja manastira Svetog Luke u Bošnjanu, nedaleko od Varvarina, jedne od najposećenijih svetinja u Srbiji, počela je pre dvadeset godina. Reč je o trećoj obnovi svetinje, koja je u veoma burnoj istoriji našeg kraja dva puta uništavana. To se prvi put dogodilo 1427.godine, kada su Turci uništili prvi manastir na tom mestu, podignut vek ranije, u vreme kneza Lazara, a potom 1810. godine, kada su zapalili drveni manastir.

U međuvremenu, tokom protekle dve decenije, radilo se na obnovi manastira, ali je i proširen Saborni hram. Takođe, u ovom periodu je podignuta crkva posvećena Svetim carevima mučenicima Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu, a njihove izlivene figure nalaze se i na novom zvonu, uz figure Svetog Save, Svetog Smeona i Svetog Sergeja Radonješkog.

Ostale vesti

back-to-top