Saniran kritičan stub na ogradi Starog groblja

Postavljeno: 11.07.2022

Sanacija betonskih stubova na ogradi Starog kruševačkog groblja, u delu Pećke ulice, do trotoara, od kojih je jedan bio ozbiljno nakrivljen i predstavljao potencijalnu opasnost za pešake i vozila, počela je juče. Sanirana su dva stuba, a kako navode u JKP, zaštitiće se i svi ostali stubovi gde je to potrebno.

Nakon pisanja našeg portala o betonskoj ogradi koja se nakrivila ka trotoaru i ulici, o čemu su nas obavestili čitaoci, koji su bili zabrinuti, pre svega za bezbednost dece kojoj je to jedini put od kuće do škole, Javno komunalno preduzeće pokrenulo je inicijativu za utvrđivanje nadležnosti u vezi sa ovim delom ograde na Starom groblju.

Građevinska inspekcija, koja je u međuvremenu izašla na teren, naložila je da se stub mora vratiti u prvobitno stanje jer je, kako je utvrđeno „više stubova na ogradi odstupilo od vertikalne ose, što je prouzrokovalo povlačenje sa sobom dva susedna platna ograde od metalne ispune, tako da su u tim potezima horizontalnom projekcijom zauzeti delovi trotoara“.

 Juče (nedelja) su sanirana dva stuba (prema svedočenju prolaznika u prethodnih nedelju dana najkritičniji stub se dodatno nakrivio), a ekipe JKP su na terenu i nastavlja sanacija ostalih stubova koji su odstupili od vertikalne ose.

 Istovremeno se radi na postavljanju nove ograde od ulice Srađana Rodića duž Pečke, gde se umesto žive ograde postavlja nova metalna.

Sanacijom betonskih stubova na Starom groblju, biće rešen dugogodišnji problem koji je brinuo sve one koji prolaze ovom inače izuzetno frekventnom ulicom.  Građane je posebno brinulo to što je reč o masivnim stubovima koji podjednako mogu da ugroze pešake i vozače. Kažu da ovo nije problem od juče, da se ti stubovi krive nekih petnaestak godina unazad, ali u poslednje vreme sve više i više.

Podsećamo, ograda koja je postavljena na Starom groblju, u delu Pećke ulice, izmeštena je davne 1967. godine iz porte crkve Lazarice, u periodu kada su rađeni konzervatorski zahvati na arhitekturi Lazarice. Tada je, između ostalog, uklonjena i monumentalna ograda i izmeštena na novu lokaciju, a kao trag njenog postojanja sačuvana je ulazna kapija.

D.P.

 

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Milan Lazarević kaže:

    Žao mi je ali moram da se nasmejem nad vašim dramatičnim opisom intervencije-opravke jednog stuba na ogradi Novog groblja. Znam da je leto mrtva sezona za novine ali, ipak, nadje se uvek neka tema. Na primer, jedan dan opišite kupanje na gradskom bazenu, drugi dan na Rasini, treći u Ribarskoj Banji, četvrti na Moravi (ako kupača ima tamo uopšte) itd

1 thought on “Saniran kritičan stub na ogradi Starog groblja

Comments are closed.

back-to-top