Samouki poliglota

Postavljeno: 12.10.2020

Za bivšeg radnika servisa krusevačke Industrije mašina i komponenata ,,14.oktobar“ Miroljuba Dumanovića, koji se uspešno sporazumeva na francuskom, italijanskom, nemačkom, njegove mlađe kolege tvrde da je bio majstor nad majstorima. A jezike je savladavao isto tako majstorski – i sve zbog zanata

Miroljub Dumanović je do detalja znao šta mu valja činiti kada se pokvari buldozer, bager ili neka druga mašina. Trudio se da sve ono što je naučio u Inustrijskoj školi nekadašnjeg giganta, ne skriva od drugih, već da im bude od koristi. Zbog znanja koje je posedovao, zasluženo je obišao čitav svet: Indiju, Brazil, Francusku, Italiju, Poljsku i druge države, a najzanimljivije je to što mu prilikom boravka u tim zemljama prevodilac nije bio neophodan.

– Najbolje smo prolazili u Francuskoj. Sa njima i Italijom je bio poseban režim, koji smo dobijali zbog licenci za pojedine proizvode, pa su bili blagonakolni prema nama. Za Francuze i Italijane imali smo uoči odlaska, kurseve jezika. Što se drugih tiče, učio sam jezik sam i dobro je bilo – besedi Miroljub Dumanović.

Bilo je to davno, kaže Dumanović. Sada su već mnoge godine iza njega. Kada bi mogao da bira sada u starosti, veli da bi opet u majstore servisere.

Lj.Marković

Ostale vesti

back-to-top