Utrošene vakcine protiv sezonskog gripa

Postavljeno: 12.10.2020

U kruševačkom Domu zdravlja utrošeno je 6.450 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koliko je pre desetak dana raspoređeno u 34 ambulante na području grada.  Od Zavoda za javno zdravlje traženo je još 2.000 doza, a da li će i kada stići nove količine, za sada se ne zna

Kako su objasnili u ovdašnjem Domu zdravlja, imunizacija se nastavalja do petka, ali samo za upisane pacijente.

Kako se zbog korona virusa ne bi pravile gužve, dnevno se po izabranom lekaru primalo desetak pacijenata koji su dolazili zbog imunizacije, tako da  imamo upisane pacijente koji bi do kraja ove nedelje trebalo da prime vakcinu protiv sezonskog gripa. Novih upisivanja trenutno nema, jer više nema ni vakcina- kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima Marine Kostić, direktorke Dom zdravlja, imunizacija je ove godine počela ranije , a Kruševac je dobio 3.370 vakcina više nego prethodne sezone.

Interesovanje za imunizaciju je bilo veliko, tražili smo 10.000 a dobili oko 6.500 doza. Vakcine su utrošene za desetak dana, tako da smo  zatražili još  2.000 doza i nadamo se da će uskoro stići– kaže Kostić.

Inače, domovima zdravlja u Rasinskom okrugu početkom oktobra isporučeno je 13.070 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Više od polovine distribuirano je zdravstvenim ambulantama u Kruševcu, a ostatak u ostalih pet opština. 

Vakcinom koja je ista kao i prethodine godine pokriven je veći broj sojeva virusa (dva tipa A i dva tipa B) i pruža do sada najbolju zaštitu od sezonskog gripa, za razliku od one koja je bila aktuelna prethodnih sezona i štitila je od tri vrste virusa.

Kao i do sada,  prednost da  prime vakcinu  imala su  sva lica starija od 65 godina, kao i osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolest, hronične opstruktivne bolesti pluća, astme, dijabetesa.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top