RPK o privredi u godini korone: Preživela uz podršku države i prilagođavanje novim uslovima

Postavljeno: 14.03.2021

Godinu dana posle prvog slučaja korona virusa u našoj zemlji, možemo da kažemo da smo timskim radom uspeli da pomognemo privredi Rasinskog okruga da sačuva tržišta, radna mesta i likvidnost, vodeći računa o zdravlju ljudi. Domaća privreda se pokazala fleksibilnom u ovim okolnostima, delom se preorijentisala, ubrzala je proces digitalizacije, a državna pomoć, ona koja se odnosila na najugroženije grane, omogućila je da ti sektori ne otpuste više od devet odsto radnika. Tako, ukratko, direktorka kruševačke Regionalne privredne komore Maja Marković u razgovoru za KruševacGrad ocenjuje stanje ovdašnje privrede u uslovima prve godine pandemije

– Statistički podaci govore u prilog stablnosti privrednog sistema u našem Okrugu u vreme pandemije. U 2020. godini ostvaren je rast spoljnotrgovinske razmene koja iznosi 526,25 miliona evra što je povećanje od tri odsto u odnosu na 2019. godinu, izvoz je povećan za 1,5 odsto, a uvoz za 4,9 odsto. Ostvaren je suficit od 58,5 miliona eura. Takođe, industrijska proizvodnja je u prošloj, u odnosu na 2019. godinu, povećana za 6,8 odsto – navodi direktorka kruševačke Regionalne privredne komore Maja Marković.

Ona napominje da se domaća privreda pokazala fleksibilnom da organizuje rad u novim uslovima, u pogonima je omoguće rad na rastojanjima, uz zaštitnu opremu, tamo gde to nije bilo moguće postavljenje su zaštitne barijere. Takođe, deo kompanija se preorjentisao na proizvodnju sredstava potrebnih za borbu protiv kovida 19, poput zaštitnih maski, sakfandera, dezinfekcionih sredstava.

Potvrđuje da mnoge kompanije osećaju posledice poslovanja u uslovima pandemije, ali napominje da se naša ekonomija pokazala spremnom da ublaži te posledice. Srbija je, podseća ona, usvojila najizdašniji i najsveobuhvatniji paket ekonomskih mera na Zapadnom Balkanu, pružajući univerzalnu pomoć i preduzećima i građanima. Kroz opšte mere pomoći privrednicima, prema procenama, pokriveno je 65% ukupnih troškova rada (za zaposlene sa minimalnom zaradom). Značajna je pomoć data najugroženijim granama privrede, hotelijerima, ugostiteljima i prevoznicima. Uz pomoć ovih mera, a prema istraživanju koje su sproveli Unija poslodavaca Srbije, u saradnji sa MOR i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uspelo se da najugroženiji sektori otpuste manje od 9 odsto zaposlenih.

– Mere su imale za cilj očuvanje zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena krizom. To se najbolje može videti na konkretnim primerima, jer je u 2020. godini broj novoosnovanih privrednih subjekata u Rasinskom okrugu bio u proseku kao i predhodnih godina. Ako bi uporedili broj ugašenih privrednih subjekata on je u 2020. godini bio manji jer je ugašeno 689, a godinu dna ranije 1.057 privrednih subjekata. Takođe, u prošloj godini imamo blago povećanje broja zaposlenih u Rasinskom okrugu u odonosu na 2019. godinu, za oko 500 radnih mesta. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2019. godini je bilo 57.508 zaposlenih na teritoriji Rasinskog okruga, dok ih je u 2020. godini 57.979 – navela je ona.

Kako bi što više pomogli privedi RPK je u vreme pandenmije organizovala komunikaciju sa privrednicima na dnevnom nivou, a stavovi privrede su, preko Privredne komore i stručnih udruženja, dostavljani Vladi i nadležnim organima posebno pri definisanju paketa mera podrške.

Velika podrška privredi, dodala je, ogledala se i u regionalnoj inicijativi „Zeleni koridori“, koja je omogućila neometan protok robe u najkritičnijoj fazi pandemije stabilizujući protok robe u regionu Zapadnog Balkana, što je značajnoj pomoglo izvozno orijentisanim kompanijama, ali i onima čija proizvodnja zavisi od uvoza.

Globalna kriza je, prema njenim rečima, pokazala da privreda mora da se menja, da stvara nove poslovne modele.

– Za privredu je ključno da osluškuje okruženje i da iskoristi šanse, jer koliko god da je pandemija loša, ona je otvorila nove mogućnosti. Evropa sve više razvija model približavanja svojim proizvodnim pogonima, centralama koje su u Evropi, a naše firme tu mogu da pronađu svoju šansu i postanu deo lanaca snabdevanja velikih evopskih kompanija. Takođe, pandemija je doprinela da se se proces digitalizacije ubrza u našim kompanijama – objasnila je ona.

Markovićka je najavila da su u 2021. godini aktivnosti Privredne komore fokusirane na poboljšanje uslova za onlajn trgovinu, razvijanje digitalnih servisa i jačanje „digitalne komore“ i portala ePKS, edukaciju, dualno obrazovanje, podršku internacionalizaciji poslovanja privrede, inovacijama, ekološkim i drugim projektima. Podsetila je i na značajan projekat koji je PKS pokrenula prošle godine i kome se treba posvetiti u narednim godinama – „Stvarano u Srbiji“ koji podrazumeva podršku domaćim proizvodima i proizvođačima i promociju proizvoda stvaranih u Srbiji.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top