Kruševački privrednici u Budimpešti na sajmu “China brand 2024”

Postavljeno: 14.06.2024

Regionalna privredna komora Kruševac je, u saradnji Centralne Evropske logističke zone, organizovala još jednu posetu tradicionalnom poslovnom sajmu privrede Republike Kine u Budimpešti  

Sajam je svečano otvoren danas i trajaće do 15. juna, a  organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine Republike Kine i poslednje dve godine se održava na mađarskom sajmištu Hung expo. Svečanom otvaranju je prethodio sastanak sa kineskim predstavnikom Ministarstva trgovine kome su prisustvovali, pored predstavnika Srbije i  predstavnici Centralne i Istočne Evrope.

– Ove godine Sajam je posetilo 50 privrednika iz Rasinskog okruga. Naši privrednici imaće priliku da obave sastanke sa oko 400 kineskih kompanija iz svih grana industrije. Kina je za Srbiju značajan trgovinski partner i ako se osvrnemo na prethodnu godinu ukupna vrednost spoljno-trgovinske razmene iznosila je 46 miliona evra i kontinuirano se uvećava od 2014. godine. Značajno je pomenuti i da je prošlog meseca Srbiju posetio kineski Predsednik kada je potpisano skoro 30 sporazuma o saradnji koji će biti od velikog značaja za našu zemlju I privrednike – istakla je Maja Marković, direktorka Regionalne privredne komore Kruševac.

Na snagu stupa 1. jula sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će biti značajan za sve privrednike, pa će tom prilikom Privredna komora Srbije po Regionalnim privrednim komorama organizovati prezentaciju najbitnijih elemenata primene sporazuma, a naši privrednici  će imati priliku da koriste usluge predstavništva Privredne komore u Šangaju.

Znajući da se za Kinu najviše izvozi vino, smrznuta malina, rakije i dečija hrana, predstavnici kruševačke vinarije podelili su svoje prvo iskustvo u Budimpešti:

– Obzirom da radimo izvoz vina u Kinu bili smo zainteresovani za Sajam koji je ove godine jako dobro posećen. Mi smo imali par uspešnih sastanaka vezanih za nabavku repromaterijala i već sada imamo velika očekivanja, jer je Kina veliko tržište, a izlagači su pokazali za nas veliko interesovanje, saslušali su nas i razmenili smo kontakte što je već veliki korak – rekla je Marina Miladinović ispred firme “Vino Kalem”.

Prvog dana su obavljeni razgovori čiji se nastavak očekuje i danas, a za sada postoje i dve naše kompanije koje su sklopile dogovor o saradnji sa Kinezima – “Magdalena in” i “IMS okovi”.

J.S.

Ostale vesti

back-to-top