Referendum: Prebrojavanje glasova u toku

Postavljeno: 16.01.2022

Prema podacima Gradske izborne komisije, na današnjem referendumu o promeni Ustava, do 18 časova glasalo je 25,79 odsto glasača u Kruševcu. Podaci o tome kako su građani Kruševca odgovorili na referendumsko pitanje još uvek nisu poznati, u toku je prebrojavanje glasačkih listića

Na teritoriji Kruševca moglo je da se glasa na 130 mesta. Među glasačkim mestima koje je RIK označio kao reprezentantivna, najveći broj glasača zabeležen je na biračkom mestu Tekije -33.33 odsto, dok je najmanja izlaznost bila u Velikim Kupcima -17.8 procenata.

-Do 18 časova glasalo je 25.79 odsto ljudi, na svaka dva sata od početka glasanja imali smo povećanje od oko 5 odsto tako da verujemo da je oko 20 časova izlaznost bila oko 30 odsto-kaže za KruševacGrad Dragoljub Arsić, predsednik Gradske izborne komisije.

Glasački listići uveliko se prebrojavaju.

-Za sad smo primili i prihvatili dokumentaciju trideset gradskih ekipa, a još osamdeset čeka. Sporo nam ide zbog statistike koja se radi i koja je ozbiljna, tako da moramo da čekamo kako bi sve bilo po propisu-objašnjava Arsić.

Podsećamo, referendumsko pitanje glasi „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a sam akt o promeni Ustava predlaže promenu sistema izbora sudija i tužilaca. Referendum o promeni Ustava, koji je Narodna skupština raspisala 30. novembra 2021. godine, odnosi se isključivo na delove ustava koji se tiču sudstva.

Da bi referendum uspeo potrebno je da više od 50 odsto od broja izašlih birača odgovori pozitivno, a uspeh referenduma ne zavisi od procenta izašlih na glasališta.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top