Građani 16. januara izlaze na referendum

Postavljeno: 01.12.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije, koji će biti održan 16. januara 2022. godine.

U odluci o raspisivanju republičkog refrerenduma piše da će se gradjani izjasniti o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrdjivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

Dačić je, u obraćanju nakon raspisivanja referenduma, kazao da se promene odnose na onaj deo koji je vezan na promenu izbora tužilaca i sudstva.

-Nema promene po pitanju preambule Ustava, a naročito da sve ovo nema veze sa pitanjima koji se politizuju u poslednje vreme. Isključivi cilj je vladavina prava. Pozivamo sve građane da izađu jer je to u interesu Srbije, da se potvrdi ova odluka Narodne skupštine, jer će to biti veliki korak napred ka evropskom putu Srbije – poručio je Dačić i rekao da je odluka doneta dvotrećinskom većinom.

Raspisivanju referenduma prethodila je odluka poslanika da usvoje Akt o promeni Ustava Srbije, Ustavni zakon za sprovodjenje Akta o promeni Ustava i Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrdjivanja Akta o promeni Ustava.

Tokom jučerašnje rasprave u Skupštini Srbije, ministarka pravde Maja Popović je, kako su preneli nacionalni medji, istakla da se, predložene promene Ustava, odnose na deo o pravosudju, te da je cilj promene Ustava povećanje pravne sigurnosti gradjana, kojima samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.

-Promene Ustava predvidjene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Reforme u oblasti pravosudja i uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta Evropske unije – rekla je ona.

Napomenula je da se politika isključuje iz izbora sudija i tužilaca, da sudije više neće birati Skupština, već Visoki savet sudstva, dok će tužioce birati Visoki savet tužilaca.
Deo članova tih dela biraće Skupština Srbije.

J.B.
Foto: parlament.gov.rs, print screen

Ostale vesti

back-to-top