Preliminarni rezultati Referenduma – za promenu Ustava više od 61 odsto

Postavljeno: 17.01.2022

Prema privremenim podacima Republičke izborne komisije izlaznost na Referendumu na nivou Srbije bila je 30.63 odsto, a 61.84 odsto građana glasalo je za promenu Ustava. Iz kruševačke Gradske izborne komisije kažu da je izlaznost Kruševljana bila oko 30 odsto, a da će podatke o tome kako su se Kruševljani izjasnili na referendumu objaviti RIK

Direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević, sinoć je na vanrednoj konferenciji za medije saopštio privremene rezultate glasanja na Republičkom referendumu. Naveo je da je na 34,68 odsto obrađenih glasačkih mesta, glasalo 555 338 glasača, što iznosi 30,63 odsto od ukupnog broja glasača koji su glasali na obrađenim biračkim mestima. Broj nevažećih glasačkih listića iznosi 5 758, odnosno 1,04 odsto.

Kovačević je rekao da broj glasova datih za ponuđeni odgovor DA, iznosi 343 436 glasova, odnosno 61,84 odsto, dok je broj glasova datih za ponuđeni odgovor NE, 206 031, odnosno 37,10 procenata.

Iz Gradske izborne komisije u Kruševcu kažu da je do 18 časova glasalo 25,79 odsto Kruševljana, a da je do 20 časova glasalo oko 30 odsto.

-Mi smo po nalogu RIK-a imali obavezu da osam glasačkih centara, gradskih i seoskih, pratimo i na svaka dva sata tražimo stanje izaznosti građana. Poslednji podaci koje imamo je da je u 18 časova izlaznost bila 25.79 odsto. Međutim, na svaka dva sata je broj izlaznosti rasla za 5 odsto. Mi još uvek nemamo konačan podatak koja je izlaznost bila u 20 časova, a možemo verovati da je bila oko 30 odsto- kaže za KruševacGrad Dragoljub Arsić, predsednik Gradske izborne komisije.

Glasanje je proteklo bez nepravilnosti, a građani mogu da podnose žalbe i prigovore Gradskoj komisiji danas do 20 časova.  Prave rezultate, koliko je građana Kruševca glasalo za promenu Ustava, a koliko ne, saopštiće RIK.

-Mi smo dužni da dostavimo RIK-u u roku od 48 sati izveštaj. Ovlašćenje da se izvesti o tome kako je narod u Kruševcu glasao na ovim izborima je u rukama RIK-a-uverava nas Arsić.

Inače, na ovim izborima, građani koji su bili sprečeni iz zdravstvenih razloga da glasaju mogli su to da učine od svoje kuće. Gradskoj izbornoj komisiji javilo se 95 ljudi, od čega 52 zbog kovida, dok se biračkim odborima, na dan glasanja javila 841 osoba koja je zatražila da glasa od kuće.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top