Retrospektiva: Sportska 2021. godina – decembar

Postavljeno: 17.01.2022

Kruševački fudbalski klub Napredak proslavio je veliki jubilej. Godišnjica je obeležena izložbom fotografija iz minulih 75 godina i svečanom akademijom u Kruševačkom pozorištu, otvaranjem FAN šopa na ulazu u stadion, objavljena je luksuzna monografija, štampana poštanska markica, a urađeni su i srebrnjaci i zlatnici sa grbom Kluba

– Hvala svima koji su uz klub, ali da bismo bili ono što želimo da budemo, a sanjamo taj treći izlazak na međunarodnu scenu, neophodna nam je i šira pomoć i podrška. Nije sve u finansijama, često mnogo znači dobar savet, lepa reč. Svi smo na istom zadatku – istakao je predsednik Kluba Miloš Nenezić.

U poslednjem meču pred zimsku pauzu, Napredak je savladao Spartak u okviru 21. kola Superlige Srbije i nastavak prvenstva iduće godine dočekaće na petom mestom, sa identičnim brojem bodova kao i četvrtoplasirana Vojvodina. U Kupu Srbije Kruševljani su, pak, zaustavljeni, pošto ih je u osmini finala pobedio Rad.

Stavljena je tačka i na prvi deo prvenstva Srpske lige Istok. Pre početka sezone Trajal je nagoveštavao borbu za sam vrh tabele i brzi povratak u Prvu ligu, kome je posle 15 odigranih kola za bar četiri boda bliži. Sa toliko će, naime, bodova viška u odnosu na prvog pratioca, Budućnost iz Popovca, na proleće nastaviti trku za povratak u viši rang. Meševo je na tabeli dvanaesto.

Od ostalih takmičarskih ekipa, malo ih je kraj godine dočekalo sa respektabilnim rezultatima. Za pohvalu su igre odbojkaša Antene, jesenjih prvaka Druge lige, sa maksimalnim učinkom u aktuelnoj sezoni, bez poraza.  U istom rangu odbojkašice Napretka 037 su u aktuelnoj sezoni, nakon deset odigranih kola, četvrte. Rukometašice Napretka 12, u Prvoj ligi Zapad, trenutno su druge na tabeli, sa realnim izgledima za plasman u viši rang. Fudbalerke Napredak Juniora 2018 su nakon prvog dela sezone na sedmom mestu tabele, vaterpolisti Rasine sa samo dve zabeležene pobede su osmi, a veliko razočaranje su košarkaši napredak Juniora, takođe sa samo dve pobede u aktulenoj sezoni i mestom na začelju tabele. Sve u svemu, dosta skromno! 

Fudbalski savez Rasinskog okruga podelio je nagrade najboljima u 2021. godini. Rasinska zvezda za najboljeg fudbalera uručena je Vladimiru Vukadinović iz Trstenika, za najboljeg trenera proglašen je Vladimir Knežević iz Brusa, najbolji sportski radnik je Lela Srećković iz Trstenika, dok je najperspektivniji mladi sudija Mateja Tomić iz Kruševca

Kruševac je bio domaćin još jednog državnog prvenstva, ovoga puta u karateu za sve kategorije i takmičarske discipline. Učestvovalo je 37 klubova sa preko 500 takmičara. Na kraju su upravo takmičari Karate kluba Kruševac zaslužili titulu sveukupnih pobednika šampionata.

U finalu B grupe Prvenstva Srbije, Torpedo Mlava je nadigrao Ragbi klub Kruševac. U Klubu komentarišu kako je za Kruševac, bez obzira na poraz, ovo dobar rezultat, jer se seniorska ekipa vratila u takmičenje posle više od šest godina.

U izdanju Sportskog saveza Grada Kruševca objavljena je knjiga Aleksandra Nikolića, koja čitaoce vodi kroz istoriju kruševačkog sporta, od 1897. godine – kada je osnovano Gimnastičko društvo Dušan Silni – do naših dana. Delom “Kruševački sport kroz istoriju” defiluju pojedinci i ekipe koji su rezultatima obeležili minule decenije i oživljavaju prepoznatljivi ili zaboravljeni značajni događaji i momenti kruševačkog sporta.

Ponešto će od onoga što se dešavalo ove godine možda ući u njeno sledeće izdanje… A na kraju, naše najiskrenije želje sportistima za uspešnu 2022.

Piše: Slavoljub Marković

Na fotografijama: FK Napredak proslavio 75 godina postojanja, a FK Trajal šampion jesenjeg dela prvenstva Srpske lige

Ostale vesti

back-to-top