Iz prošlosti FK Napretka: Kako je Milutin Lević, kao predsednik Kluba otvorio kapije za besplatan ulazak navijača

Postavljeno: 16.01.2022

U istoriji kruševačkog Napretka, na njegovom čelu bilo je mnogo uspešnih privrednika i direktora kruševačkih firmi. Među njima je i bivši direktor Trajala, kasnije i Fabrike stakla u Paraćinu, Milutin Lević, koji je na mesto predsednika Napretka došao 1996., u trenutku kada je Klubu pretilo ispadanje iz Druge lige. Zanimljivo je da je, uz ostale poteze, za spas kruševačkog drugoligaša Lević odlučio da za sve ljubitelje fudbala otvori kapije stadiona Mladost i omogući im da besplatno posmatraju utakmice. I to se pokazalo dobrom odlukom

– Igrali smo, odnosno spašavali se ispadanja iz Druge lige. Nismo imali trenera, a ni vrsne igrače. Otišao sam u beogradsku Crvenu zvezdu i u razgovoru sa Cvetkovićem i Džajićem potražio pomoć za jednog od trenera. Slučajno ili ne, naišao je Dragoslav Šekularac, koji nije više sa nama, i njih dvojica su mi odmah predložili da se dogovorim sa bivšim asom ovog kluba, a i šire. Jer, dobro se zna ko je bio Šeki. Nijednog trenutka nisam se dvoumio, Šekularac je pristao na moju ponudu. Doveo sam ga u Kruševac, imenovao za šefa stručnog štaba i mi smo se te godine spasli ispadanja iz Druge lige. Smatram to uspehom, verujem i svi iskreni ljubitelji fudbala pod Bagdalom priča Milutin Lević poznat kao privrednik, a pokazalo se, i dobar poznavalac najsporednije stvari na svetu, fudbala, u slučaju kluba iz Kruševca.

– Jedina moja dilema bila je da li da naplaćujemo narodu ulaznice, kako bi dolazili i gledali utakmice Napretka. Insistirao sam i dobio podršku svih najbližih saradnika, otvorio kapije i svako ko je želeo mogao je da dolazi na utakmice kruševačkih crveno-belih i da im pruži podršku u borbi, u to vreme, za opstanak u drugoligaškom društvu. Smatram da nisam ništa pogrešio, još manje oštetio klub, jer uspeh nije izostao, jer smo sačuvali status drugoligaša –objašnjava Milutin Lević.

Mnogi su sa nevericom, u to vreme, prihvatili ovakav potez, ali su na kraju morali da pruže ruku Milutinu Leviću za učinak u sportu.

Slično je bilo i kada je reč o njegovom privrednom učinku. Sam Lević kaže da mu je najteže palo vreme rastanka sa Trajalom, jer je optuživan, a mnogi su i demonstrirali ispred njegove kuće u Takovskoj. Mnogo kontraverzi plelo se oko njega u to vreme, a jedna od optužbi odnosila se i na, kako su tada tvrdili, to što je kao direktor uzimao silne i skupe poklone. Lević je, međutim, sve procese, pa i taj, na sudu dobio.

– Reč je o besmislici koja se samo neobaveštenima može pripisati. Ja sam u vreme rada u industriji, putovanja po svetu dobijao, na primer, poklone u malim buradima, rezbarenim i drugim sitnicama i zbog toga sam morao na sud. Proces je dugo trajao, a ja sam, iskren da budem, ređe izlazio iz svoje kuće i šetao gradom, posle zaslužene penzije, birajući sporedne ulice, iako sam znao da ću taj proces, kao i sve prethodne bitke, dobiti –ističe Milutin Lević, sada penzioner, ali u Kruševcu i dalje upamćen kao privrednik velikog kalibra čije bi znanje danas mnoga preduzeća poželela.

Lj.M.

Foto: FB stranica https://www.facebook.com/IstorijaFKNapredakKrusevac/

Ostale vesti

back-to-top