Anketa: Kako ćete provesti Vaskrs?

Postavljeno: 03.05.2024

Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika koji se praznuje u znak sećanja na vaskrsenje Isusa Hristosa. Ovaj praznik se obeležava širom sveta i ove godine pada 5. maja, a običaji za taj dan se dosta razlikuju od mesta do mesta, ali dve stvari su nezaobilazne – porodično okupljanje i ofarbana jaja na stolu. Pitali smo sugrađane kako se u njihovom okruženju proslavlja Vaskrs?

– Vaskrs je prilika za zajedništvo, dan kad smo svi radosni i čekamo goste. Ne izlazimo nigde jer od ranog jutra komšinice sa malom decom idu od kapije do kapije i donose ofarbana jaja, menjamo se i čekamo sledeće. Za vreme ručka sa porodicom izaberemo crveno jaje koje će biti „čuvar kuće“ do sledeće godine, kucamo se jajima koja nam izgledaju najčvršća i onda ih pojedemo. Baš super praznik – rekla je Z.M (37).

– Idemo kod prijatelja, snajinih roditelja u Leskovac. Oni peku i prase i jagnje jer se samo to jede sigurno 3 puta. Družimo se, pričamo, sedimo do kasno. Oni su dolazili kod nas prošle godine, mi kod njih pretprošle, menjamo se. Nosimo im pogaču i jaja, ne samo za njih, nego i za decu i za unučiće, bez obzira što ne žive tu, a isto toliko oni nama vraćaju – objašnila je J.Z. (56).

– Slavimo u krugu porodice, nemamo goste jer većina putuje, a mi smo odabrali da tada budemo kod kuće. Napravićemo jedan veliki ručak uz obavezno pečeno prase i tortu, a pošto farbamo puno jaja, akcenat će biti na tome da ih što više pojedemo. Sve što ostane naći će se u ruskoj salati – kaže N.Ć. (27).

– Ja sam policijski službenik što znači da ne računam da državne praznike provedem kao većina ljudi. Dežuran sam, radim drugu smenu, vodiću računa o poštovanju reda i pravila u gradu, to je važno jer vozači često piju alkohol dok su u gostima, ne voze po propisima, žure i izazivaju probleme u saobraćaju – naveo je S.T.(40).

– Vaskrs kao i svake godine počinjem jutarnjom liturgijom gde se pričešćujem. Nakon toga sa porodicom u našem domu proslavljamo ovaj najradosniji hrišćanski praznik koji volim i mislim da je simbol ljubavi, jedinstva i povezanosti prvenstveno sa Bogom, a onda is a bliskim ljudima. Ne spremamo bogatu trpezu jer nakon posta organizam mora da se privikne na jaču masnu hranu – iznosi M.S. (45).

– U mom selu roditelji pre zore u školskom dvorištu sakriju ofabrana jaja. Sva deca posle doručka dolaze i u isto vreme kreću u potragu za njima. Dete koje sakupi najviše jaja dobija Uskršnji pokon koji smo unapred kupili tako što je svaki roditelj kao koliko je imao. Posle ove zabavne igre idemo kod mojih, tu spavamo, pa u ponedeljak idemo kući, spremamo se za nove radne pohode od utorka – podelio je sa nama B.J. (52).

– Ja ne slavim hrišćanske praznike, ne verujem u te stvari i ne interesuju me. Prija mi što se ne radi par dana i što ću biti sa decom. Odmaraćemo, prošetaćemo, kao i svakog vikenda, ništa posebno – istakla je G.M. (59).

– Svake godine se takmičim sa bratom ko će više jaja da pojede i čije će jaje biti jače. Jedva čekamo nedelju jer jaja farbamo još u petak i od malena se trudimo da što bolje izaberemo. Onaj ko pobedi ostavlja svoje jaje u posebnu posudu i čuvamo ga do sledeće godine, tako određujemo “čuvara kuće” – kazao je A.V. (30).

Ostale vesti

back-to-top